Endodoncija

ENDODONCIJA

Endodoncija je grana dentalne medicine koja se bavi liječenjem patoloških procesa pulpe. Zubna pulpa je mekano tkivo u unutrašnjosti zuba koje je prožeto živcima i krvnim žilicama, a služi za prehranu zuba te mu daje osjet za toplo, hladno, bol, itd.
Pulpu okružuje unutarnji sloj zuba, tj. dentin na koji se nastavlja caklina, površinski sloj zuba.

SIMPTOMI ZA ENDODONTSKO LIJEČENJE

Najčešći simptomi koji upućuju na potrebu za endodontskim liječenjem su:

  • Preosjetljivost na tople ill hladne podražaje
  • Pulsirajuća bol koja se više osjeća po noći
  • Oticanje lica na mjestu zahvaćenog zuba
  • Granulom na vrhu korijena zuba (vidljivo na rendgenskom snimku)

U slučaju kada karijes zahvati caklinu i dentin i prodre do pulpe dolazi do upalnog stanja koje se naziva pulpitis. Upala pulpe izaziva simptome kao što su bol i jaka osjetljivost na toplo ili hladno. Pulpitis je potrebno endodontski liječiti jer u protivnom dolazi do širenja upale na kost i stvaranja upalnog proces oko vrha korijena zuba i stvaranja tzv. granuloma.

LIJEČENJE KORIJENSKOG KANALA

Za više informacija o tretmanu ili naručivanje nazovite odmah

Prijava na newsletter

.

ENDODONTSKA TERAPIJA

Prije početka endodontske terapije potrebno je napraviti rendgenski snimak zuba kako bi se moglo procijeniti stanje zuba i kanala. Nakon toga slijedi endodontski zahvat koji podrazumijeva otvaranje zuba, tj. puplne komorice, uklanjanje inficiranog tkiva iz njezine unutrašnjosti te čišćenje i punjenje korijenskih kanala. Treba spomenuti da su neki zubi jednokorijenski pa imaju jedan ili dva korijenska kanala, dok su drugi višekorijenski i imaju najčešće tri ili četiri kanala. U svakom slučaju potrebno je sve kanale pronaći, očistiti i napuniti biokompatibilnim materijalom kako ne bi došlo do ponovne infekcije. Sam zahvat se izvodi pod lokalnom anestezijom kako bi sam postupak bio bezbolan za pacijenta, a doktoru omogućio veću preciznost izvođenja.

Međutim, ako je bolest već toliko uznapredovala da ni jedna od navedenih konzervativnih metoda ne daje zadovoljavajuće rezultate, pristupa se kirurškoj obradi koja podrazumijeva redukciju parodontnih džepova, regeneraciju tkiva i kosti te problikovanje gingive kako bi se zaustavilo daljnje povlačenje. Iz navedenih razloga liječenje parodontitisa uvijek je zahtjevnije i dugotrajnije u odnosu na liječenje gingivitisa.

NAKON ENDODONTSKE
TERAPIJE

Po završetku endodontskog liječenja ponovno se radi rendgenski snimak zuba i ukoliko se pokaže da zub dobro cijeli pristupa se izradi ispuna (plombe) ili protetskog nadomjestka (krunice) ukoliko je zahvaćena veća površina zuba.

Pratite nas
na društvenim mrežama