Smanjivanje muških grudi

Do povećanja muških grudi dolazi iz dva razloga. Prvi razlog je povećanje dobroćudnog žljezdanog tkiva zbog prevage ženskog hormona, estrogena, u adolescentnom dobu. Drugi razlog je povećanja muških grudi je nakupljanje masnog tkiva na muškim grudima. Muške grudi time izgledaju poput ženskih (kojima ponekad isto treba smanjivanje grudi). Ono što najčešće prati ovaj problem je psihološke prirode. Muškarac se povlači u sebe, smatra se manje vrijednim, izbjegava druženja, sportske aktivnosti,…
Ukoliko je riječ o masnom tkivu, tada se najčešće koristimo metodom liposukcije.
Pacijent prije zahvata treba obaviti internistički pregled ( EKG ) i laboratorijske pretrage krvi.

Za više informacija o tretmanu ili naručivanje nazovite odmah

Prijava na newsletter

.

tijek postupka

Prave se rezovi od 5 mm za postavljanje aspiracijske kanile s unutarnje i vanjske strane ispod dojke. Koristi se ravna kanila promjera 4-6 mm, uz agresivnu tehniku.
Primjenjuje se i “vlažna tehnika˝ kojom se ubrizgava 100 ml. fiziološke tekućine sa lidocainom i adrenalinom.
Nakon postupka tuneliranja, isprazni se cijela prsna regija. Prvo se uradi desna a potom lijeva dojka.
Kod miješane hipertrofije, kada je prisutno pored masnog i žljezdano tkivo, potrebno je obaviti kombinirani postupak.
Nakon aspiracije masnog tkiva, učini se subtotalna ekscizija žljezdanog tkiva. Kirurški rez se uradi na samom rubu bradavice, te se žljezdano ili masno tkivo izvlači kroz taj rez.
Zatvaranje kože vrši se potkožnim šavom, a operacija smanjivanja muških grudi završava postavljanjem drenova i elastičnog kompresivnog zavoja ili elastičnog dresa. Rez je potpuno neprimjetan.

Oporavak

Muške grudi ne izazivaju velike komplikacije, može se pojaviti infekcija i stvaranje podljeva, kao rana komplikacija. Kasna komplikacija je stvaranje depresije ili ulegnuća u području prsa, zbog previše odstranjenog masnog ili žljezdanog tkiva. Ako se ginekomastija izvodi pod regionalnom anestezijom, pacijent isti dan napušta našu polikliniku. Ako se obavlja pod općom anestezijom, pacijent ostaje 24 sata u poliklinici, pod punom medicinskom skrbi. Prvo previjanje i tuširanje je nakon 24 sata, kada se vade drenovi i ponovno stavlja kompresivni zavoj ili kompresivni steznjak. Konci se vade nakon 7 dana. Kompresivni dres trebao bi se nositi 3 tjedna.

Ukoliko pacijent ima bolove i otekline, daju mu se analgetici i lijekovi protiv oteklina. Rezultat operacije je trajan. Kod pacijenata koji puše potrebno je naglasiti da najmanje tjedan dana prije operacije grudi i dva tjedna nakon operacije moraju prestati sa pušenjem. Uspjeh uveliko zavisi od toga. Svaki pacijent dobiva napisane detaljne upute kako da provodi postoperativnu njegu kod kuće.

Pratite nas
na društvenim mrežama