Korekcija nosa

Rinoplastica

Korekcija nosa, poznata pod stručni nazivom rinoplastika, jedna je od najčešćih operacija u estetskoj kirurgiji. Nos je najistaknutiji dio našeg lica i u najvećoj mjeri definira naš izgled. Nos smo dobili rođenjem, njegov izgled je genetski određen, a nerijetko se dogodi i deformitet uslijed neke traume. Pored vanjske deformacije postoje i deformacije unutarnjih struktura nosa koje uzrokuju otežano disanje. Prilikom zahvata kirurg nastoji riješiti oba problema. Plastična operacija nosa izvodi se mijenjanjem potkožnih struktura. Modeliraju se kosti i hrskavica preko kojih se adaptira koža na novu podlogu. Zahvat se izvodi unutarnjim rezovima ili malim rezom na prednjoj pregradi nosa. Dodavanjem hrskavice rješava se spušten ili zakrivljen nos. Naravno, operacije nosa se izvode i kod pacijenata koji traže samo uspostavu prohodnosti dišnih puteva. Ključna je otvorena i iskrena suradnja s estetskim kirurgom, kao i vaša realna očekivanja. Prije zahvata obaviti ćete sve potrebne laboratorijske pretrage te ćete na konzulatcijama dobiti sve potrebne informacije što trebate izbjegavati i kako se treba ponašati prije i poslije zahvata.

Donja dobna granica za operaciju nosa je 14 ili 15 godina za djevojke i 15 ili 16 godina za muškarce, kada se završava rast kostiju i hrskavice

zahvat

Prije samog zahvata lice i nos se fotografiraju te se u skladu s korekcijskim željama pacijenta, ali i samog deformiteta, odredi metoda kojom će se postići željeni oblik. Gdje je moguće prakticira se zatvorena metoda kod koje je iskustvo i izvrsnost kiruga od presudne važnosti. Međutim, otvorena metoda nalazi svoju bolju primjenu kod reoperacija, revizija i sekundarne rinoplastike. Otvorena metoda omogućava bolji pristup strukturama nosa bez ograničenja i bolju kontrolu. Radi se mali rez kože ispod vrha nosa (u kolumeli) koji u postoperativnom tijeku postaje skoro nevidljiv. Struktura kože i potkožnog tkiva u velikoj mjeri određuju uspješnost zahvata.
Rinoplastica se radi u općoj anesteziji tako da je za pacijenta potpuno bezbolna. Sama estetska i/ili funkcionalna operacija nosa traje od 2 – 4 sata.
Pacijent ostaje jedan dan u poliklinici, pod punom medicinskom skrbi, a otpušta se idućeg dana, uz detaljne i jasne upute kojih se mora pridržavati u postoperativnom razdoblju.

Za više informacija o tretmanu ili naručivanje nazovite odmah

Prijava na newsletter

.

nakon zahvata

Nos nakon operacije obično ne boli. Najveću nelagodu stavraju nosni tamponi zbog kojih pacijent mora disati na usta. Oni se odstranjuju drugi ili treći dan, a štitnik na nosu se skida sedmi dan nakon zahvata. Otoci i hematomi traju u prosjeku tjedan dana, a u rjeđim slučajevima malo dulje. Plastična operacija nosa daje vidljive rezultate nakon skidanja kalupa nosa, iako natečenost može potrajati i nekoliko tjedana nakon operacije, dok se finalni rezultat u potpunosti vidi i nakon 12 mjeseci. Tijekom prvih tjedana nakon zahvata vršak nosa i hrbat mogu biti smanjeno osjetljivi na dodir, a moguće je da koža privremeno postane masnija. Nakon zahvata i odstranjenja tampona, nos je jedno kraće vrijeme začepljen zbog nakupine sluzi. Nos treba vrlo oprezno ispuhivati, a preporučujemo lokalnu aplikaciju Sterimar kapi. Eventualne infekcije se rješavaju antibiotskom terapijom. Pacijent se može vratiti svakodnevnom životu tjedan dana nakon operacije, no veće napore treba izbjegavati barem dva tjedna. Ne preporučuje se izlagati suncu niti nositi naočale u prvo vrijeme.
PRVA 24 SATA NAKON OPERATIVNOG ZAHVATA LICE I NOS SU NATEČENI, UZ POJAVU HEMATOMA (PODLJEVA), DOK SE VRHUNAC OTEKLINE OČEKUJE 48 – 72 SATA NAKON ZAHVATA.

Pratite nas
na društvenim mrežama