Abdominoplastika

Abdominoplastika (zatezanje kože trbuha) ukratko:

Abdominoplastika ili zatezanje kože trbuha, poznato i pod nazivom “tummy tuck”, operativni je zahvat kojim odstranjujemo opuštenu kožu trbuha, koja se stvorila usljed prekomjernog gubitka kilograma, višebrojnih trudnoća ili jednostavno usljed gravitacije, kod starijih osoba. Ne rijetko osobe sa takvim problemom suočavaju se sa brojnim psihičkim frustracijama te je potrebna suradnja sa psihologom. Abdominoplastika podrazumijeva i odstranjivanje viška masnoga tkiva te učvršćuje abdominalnih mišića unutrašnjim šavovima a može se kombinirati i sa liposukcijom. Koristi se kada je nemoguće bilo kojim drugim metodama skinuti višak opuštene kože na trbuhu.

Abdominoplastika nije metoda za mršavljenje. Rez, dužine 15 do 20 cm, pravi se u visini bikini zone tako da kasnije nije vidljiv. Izvodi se u općoj anesteziji a traje od 2 do 5 sati. Nakon zahvata abdomen se omota elastičnim steznikom koji se nosi najmanje mjesec dana kako bi se koža uspješno priljubila. U poliklinici REGENIUS ostajete 2-3 dana, kućna njega traje 7-10 dana a potpuni oporavak 3-5 tjedana. Ovo su neki uobičajeni parametri, no, postoperativni period je individualan. Veoma je važno da se striktno pridržavate uputa Vašeg liječnika koje ćete dobiti u pismenom obliku. Ožiljak se ne smije izlagati suncu najmanje godinu dana jer bi mogao potamniti i ostati takav zauvijek a kako bi cijeljenje bilo što brže u našoj poliklinici dobivate i tretmane laserom.

Prije operacije:

Najvažnije je da obavite jedan otvoren razgovor sa Vašim liječnikom, upozorite ga na eventualno postojanje bolesti, obavijestite o lijekovima koje trenutačno uzimate i kažete svoje želje. Na estetskom kirurgu je da ocijeni koliko su te želje realne i prihvatljive, te da Vas iscrpno upozna sa operativnim zahvatom na koji ste se odlučili. U poliklinici REGENIUS obavljamo sve potrebne preglede, urade se laboratorijske pretrage i EKG, kao i ultrazvuk abdomena. Krvna slika je veoma važna jer nam pokazuje vrijeme zgrušavanja krvi. Još na prvom razgovoru pacijent se upozori da, ukoliko je pušač, prestane pušiti najmanje 2 tjedna prije i poslije zahvata, te da ne uzima lijekove protiv upala jer oni mogu izazvati pojačano krvarenje tijekom i nakon operacije. Liječnik će pri kliničkom pregledu ustanoviti kakav Vam je tonus kože, koliki je stupanj opuštenosti abdomena, procijeniti višak masnoga tkiva i stanje trbušnih mišića. Fotografirati ćemo Vas prije i poslije zahvata te iste pohraniti u Vaš zdravstveni karton. Dan prije operacije i jutro kada je operacija zakazana, koristit ćete kod tuširanja antibakterijski sapun i pjenu ostaviti da djeluje najmanje 10 minuta. 10 sati prije nemojte ništa jesti niti piti.

Tijek operacije:

Zatezanje trbuha, kako je već rečeno, radi se u općoj anesteziji i traje 2 do 5 sati, mada je potrebno vrijeme nemoguće precizirati. Njome se oblikuje trbuh tako što se uklanja višak kože i masti te se zateže abdominalna muskulatura. Rez se radi horizontalno unutar granica kupaćeg kostima a dužina reza zavisi od količine kože koja se nastoji ukloniti ( 15-20 cm ). Ukoliko je potrebno odstraniti i kožu oko pupka onda se pravi i drugi rez oko samoga pupka, višak trbušne kože se izvlači na dole a pupak se vraća u anatomski, prvobitni oblik. Da bi se učvrstio oslabljeni trbušni zid, kirurg šavovima povezuje opušteno tkivo i mišić. U poliklinici ostajete najmanje 72 sata gdje imate punu medicinsku njegu.

Nakon operacije:

Veoma je važno da nakon zatezanja trbuha nosite elastični steznik oko trbuha kako bi se koža priljubila za podlogu. Ukoliko bude potrebno, liječnik Vam može staviti dren sa svake strane reza da bi se spriječilo nakupljanje tečnosti u trbušnom zidu. Intravenozno će Vam se davati sredstva protiv bolova. Otok, blaga ukočenost trbušnog zida, modrice i malaksalost, nestaju nakon nekoliko tjedana. Preporučljivo je da često vježbate listove nogu kako bi se spriječilo stvaranje ugrušaka. Već sutradan možete lagano ustati iz krevete i pomalo se kretati kako bi potaknuli cirkulaciju. Po odlasku iz poliklinike dobit ćete pismene upute o tome koje lijekove možete uzimati te će Vam se odrediti i termin prve kontrole. Rana će se previti, drenovi ukloniti, eventualno ukoliko je potrebna drenaža, liječnik može odlučiti da Vam drenove ostavi do prve kontrole. Potrebno je stavljati antibiotsku kremu oko šavova, poslije tuširanja, blagom masažom. Bilo bi dobro ranu previjati svaki drugi dan. Plivanje nije dozvoljeno a preporučljive su lagane vježbe. Dva tjedna nakon operacije odstranjuju se šavovi i pacijent je spreman da se uključi u svoj profesionalan život. Naravno, teže fizičke napore treba izbjegavati. Ukoliko ožiljci teže zarastaju možete doći u polikliniku REGENIUS na tretmane laserom koji će ga učiniti skoro nevidljivim. Abdominoplastika, ako se uradi stručno i pravilno, može da pokaže velike rezultate. Trbuh ostane čvrst i ravan mnogo godina. Naravno, trebate paziti na prehranu i ne dozvoliti pretjerano debljanje.


    Priložite datoteku

    Molimo da prije unošenja svojih osobnih podataka proučite našu Politiku privatnosti dostupnu na našoj web stranici