Abdominoplastika

“tummy tuck”

Abdominoplastika ili zatezanje kože trbuha, poznato i pod nazivom “tummy tuck”, operativni je zahvat kojim odstranjujemo opuštenu kožu trbuha, koja se stvorila uslijed prekomjernog gubitka kilograma, višebrojnih trudnoća ili jednostavno djelovanjem gravitacije, kod starijih osoba. Često se osobe s takvim problemom suočavaju sa brojnim psihičkim frustracijama koje svakako smanjivaju kvalitetu života. Abdominoplastika podrazumijeva i odstranjivanje viška masnoga tkiva te učvršćivanje abdominalnih mišića unutrašnjim šavovima, a može se kombinirati i s liposukcijom. Koristi se kada je nemoguće bilo kojim drugim metodama skinuti višak opuštene kože na trbuhu.

Abdominoplastika nije metoda za mršavljenje, te je namijenjena osobama koje opuštene trbušne mišiće i kožu ne mogu drugim metodama vratiti u normalan tonus.

Prije operacije:

Najvažnije je obaviti otvoren razgovor s Vašim kirurgom, upozoriti ga na eventualno postojanje bolesti, obavijestiti o lijekovima koje trenutačno uzimate i reći mu svoje želje i očekivanja. Na estetskom kirurgu je da ocijeni koliko su te želje realne i prihvatljive, te da Vas detaljno upozna s operativnim zahvatom na koji ste se odlučili. U poliklinici REGENIUS obavljamo sve potrebne preglede; urade se laboratorijske pretrage i EKG, kao i ultrazvuk abdomena. Krvna slika je jako važna jer nam pokazuje vrijeme zgrušavanja krvi. Još na prvom razgovoru pacijent se upozori da, ukoliko je pušač, prestane pušiti najmanje 4-6 tjedana prije zahvata, te da 2 tjedna prije zahvata ne uzima lijekove protiv upala jer oni mogu izazvati pojačano krvarenje tijekom i nakon operacije. Kirurg će pri kliničkom pregledu ustanoviti kakav Vam je tonus kože, koliki je stupanj opuštenosti abdomena, procijeniti višak masnoga tkiva i stanje trbušnih mišića. Fotografirati ćemo Vas prije i poslije zahvata te iste pohraniti u Vaš zdravstveni karton. Dan prije operacije i jutro kada je operacija zakazana, koristit ćete kod tuširanja antibakterijski sapun i pjenu ostaviti da djeluje najmanje 10 minuta. 8 sati prije nemojte ništa jesti niti piti.

Za više informacija o tretmanu ili naručivanje nazovite odmah

Prijava na newsletter

.

Tijek operacije:

Zatezanje trbuha radi se u općoj anesteziji i traje 4 do 6 sati, iako je potrebno vrijeme nemoguće precizirati.

Abdominoplastikom se oblikuje trbuh tako što se uklanja višak kože i masti, te se zateže abdominalna muskulatura.

Rez se radi horizontalno unutar granica kupaćeg kostima, a dužina reza zavisi od količine kože koja se nastoji ukloniti ( 15-20 cm ).

Ukoliko je potrebno odstraniti i kožu oko pupka onda se pravi i drugi rez oko samoga pupka, višak trbušne kože se izvlači na dole, a pupak se vraća u anatomski, prvobitni oblik.

Da bi se učvrstio oslabljeni trbušni zid, kirurg šavovima povezuje opušteno tkivo i mišić.

U poliklinici ostajete najmanje 72 sata gdje imate punu medicinsku njegu.

Pratite nas
na društvenim mrežama

Nakon operacije:

Nakon zahvata ostajete jednu noć u poliklinici pod stručnim medicinskim nadzorom. Važno je da nakon zatezanja trbuha nosite elastični steznik oko trbuha kako bi se koža priljubila za podlogu. Steznik je potrebno nositi najmanje 3 tjedna. Ukoliko bude potrebno, liječnik Vam može staviti dren sa svake strane reza da bi se spriječilo nakupljanje tečnosti u trbušnom zidu. Intravenozno će Vam se davati sredstva protiv bolova. Otok, blaga ukočenost trbušnog zida, modrice i malaksalost, nestaju nakon nekoliko tjedana. Preporučljivo je da često vježbate listove nogu kako bi se spriječilo stvaranje ugrušaka. Već sutradan možete lagano ustati iz krevete i pomalo se kretati kako bi potaknuli cirkulaciju. Po odlasku iz poliklinike dobit ćete pismene upute o tome koje lijekove možete uzimati te će Vam se odrediti i termin prve kontrole. Rana će se previti, drenovi ukloniti, eventualno ukoliko je potrebna drenaža, liječnik može odlučiti da Vam drenove ostavi do prve kontrole. Potrebno je stavljati antibiotsku kremu oko šavova, poslije tuširanja, blagom masažom. Bilo bi dobro ranu previjati svaki drugi dan. Plivanje nije dozvoljeno, a preporučljive su lagane vježbe. Dva tjedna nakon operacije odstranjuju se šavovi i pacijent je spreman da se uključi u svoj svakodnevni život. Naravno, teže fizičke napore treba izbjegavati. Abdominoplastika, ako se uradi stručno i pravilno, može dati odlične rezultate. Trbuh ostane čvrst i ravan puno godina. Naravno, trebate paziti na prehranu i ne dozvoliti pretjerano debljanje.