Podizanje grudi

Podizanje grudi operativni je zahvat koji se radi kod onih pacijentica koje su izgubile tonus grudnih mišića zbog niza faktora kao što je trudnoća, dojenje, naglo mršavljenje ili zbog starosti, kada grudi jednostavno “padaju ̋. Upravo ovom metodom grudima se daje novi izgled, čvrstoća i položaj. Od velike je važnosti da kirurg na pravi način uputi pacijenticu u zahvat koji želi, da joj predoči sve mogućnosti, ali i nemogućnosti samoga postupka, te u dogovoru s pacijenticom pronađe najbolje moguće rješenje.

Uz zahvat podizanja grudi ćesto se obavlja i povećanje grudi pomoću implanata kako bi se dobilo na punoći dojke. To je obično slučaj sa ženama koje pored spuštenih grudi imaju male i ” prazne˝ grudi kod kojih samo podizanje neće puno napraviti. Povećanje grudi slijedi nakon svih potrebnih laboratorijskih pretraga te EKG snimaka. Većinu je moguće napraviti u samoj poliklinici.

U slučaju da kirurg smatra potrebitim, pacijentica se upućuje i na mamografski pregled, kako bi se otklonio i najmanji trag sumnje na zloćudno oboljenje.

prije zahvata

Prije zahvata potreban je dolazak na detaljan pregled i konzultacije s našim kirurgom. Na pregledu pacijentica treba otvoreno razgovarati o svom prijašnjem i trenutnom zdravstvenom stanju, možebitnim alergijama i/ili terapiji koju eventualno koristi. Važno je biti iskren i reći doktoru potpune informacije. Prije zahvata treba prestati s uzimanjem preparata protiv bolova i to iz skupine nesteroidnih protuupalnih lijekova, koji sadrže acetilsalicilnu kiselinu kao: Aspirin, Andol ili Acisal. To je također jedan od vrlo bitnih faktora u pripremi pacijentice za kirurški zahvat, jer na taj način preveniramo eventualna neželjena krvarenja i hematome (krvne podljeve) za vrijeme i nakon operacije, što nam znatno pospješuje i ubrzava oporavak te poboljšava rezultat operacije. Također je od velike važnosti upozoriti pacijenticu na prestanak pušenja, 4-6 tjedana prije operacije i dva tjedna nakon operacije. Osam sati prije zahvata ne smije se ništa jesti niti piti, potrebno je skinuti lak s noktiju kao i sav nakit. Podizanje grudi izvodi se pod općom anestezijom i za pacijenticu je bezbolan.

Za više informacija o tretmanu ili naručivanje nazovite odmah

Prijava na newsletter

.

tehnike mastopeksije

Periareolarna

Rez oko vanjskog dijela areole – pigmentirani kolut oko bradavice.

Periareolarna vertikalna mastopeksija

Rez oko vanjskog dijela areole i ravno dolje.

Obrnuto slovo T

Uradi se inframamarni rez s vertikalnim rezom od sredine inframamarnog pregiba do aerole. Ova tehnika se koristi kod jako obješenih grudi. Podizanje grudi je operacija koja traje od 4 -6 sati. Nakon obavljenog zahvata pacijentica ostaje najmanje 24 sata u Poliklinici i za to vrijeme joj je pružena kompletna medicinska skrb. Šavovi se odstranjuju 10-ti dan nakon zahvata. Već dva tjedna nakon operacije pacijentica je sposobna za povratak svojim svakodnevnim aktivnostima, uz napomenu da izbjegava veće tjelesne napore u razdoblju od mjesec dana nakon operacije.

Pratite nas
na društvenim mrežama

Vježbanje i bavljenje sportom preporuča se otprilike za 6 tjedana nakon zahvata, a suncu se ne bi trebalo izlagati najmanje 6 mjeseci do godinu dana. Operacija ne utječe na dojenje obzirom da se ne diraju mliječni vodovi. Svakoj pacijentici se daju pisane upute o postupcima njege dojki nakon mastopeksije ili modeliranja, koje će trebati provoditi kod kuće.

nakon zahvata

U prvih 3 – 4 tjedna nakon zahvata ne smiju se dizati predmeti iznad glave. Nakon modeliranja dojki ( samo podizanje ili podizanje i ugradnja implantata ), okolno područje može biti bolno i natečeno. Stoga je potrebno uzimati anelgetike, a prema preporuci kirurga i neke druge lijekove. Nakon što se zahvat podizanja grudi obavi pacijentica se previja s elastičnim kompresivnim zavojem koji se skida idućeg jutra prilikom tuširanja. Na kožu se stavlja krema sa salicilatima kako bi se ubrzala resorpcija hematoma ili modrica, a zatim se ponovno stavlja zavoj. Tijekom prvih 10 dana zavoj se skida samo za vrijeme tuširanja, inače se nosi stalno. Nakon toga se iduća 4 tjedna nosi samo tijekom dana. Pet dana nakon operacije preporučuje se manualna masaža i limfna drenaža tretiranog područja.