Prirodno povećanje grudi pomoću matičnih stanica

U poliklinici Regenius nudimo odličnu alternativu povećanju grudi silikonskim implantatima – prirodno povećanje grudi s mastima i matičnim stanicama. Znamo da augmentacija silikonskim implantatima ponekad zahtijeva zamjenu implantata, prvenstveno zbog stvaranja obilnog ožiljka oko njega, takozvane kapsularne kontrakcije. Uspješno transferirane masne stanice trajno ostaju u dojkama, ne postoji mogućnost njihovog odbacivanja jer se radi o vlastitom tkivu te su ožiljci kod ovakve vrste zahvata minimalni. U poliklinici Regenius uzima se mast, obrađuje i transferira metodama koje daju najbolje rezultate. U dogovoru s pacijentom mast se uzima s mjesta gdje je estetski nepoželjna te se tako dodatno postiže poželjan estetski rezultat i oblikovanje tijela.

Mast se uzima ručno što znači da nema dodatnog uništavanja masnih stanica koje nastaju strojnim uzimanje liposuktorom. Po uzimanju mast se transferira u zatvoreni sustav Puregraft preko kojega se pročišćuje te se odvaja uljni dio i sadržaj krvi. U Puregraft sistemu ostaju mast i matične stanice iz masti. Puregraft je zatvoreni sustav što znači da je mogućnost kontaminacije masti s mikroorganizmima ili drugim nečistoćama svedena na minimum. U poliklinici Regenius nudimo dodatno obogaćivanje takve masti matičnim stanicama iz koštane srži. Koštanu srž s matičnim stanicama iz zdjelične kosti uzima iskusan specijalist te se potom ista obrađuje u Sepax sistemu. Sepax između ostalih mogućnosti može izdvojiti pluripotentne matične stanice iz koštane srži. Uobičajeno uzimamo oko 100 ml koštane srži iz koje dobijemo između 40 i 60 ml matičnih stanica.

Matične stanice iz koštane srži prilikom davanja pomiješamo s obrađenom masti i matičnim stanicama iz masti. Svrha je takvog postupka obogatiti takvu mast čimbenicima angiogeneze i ostalim čimbenicima koje će pridonijeti kvalitetnijem operativnom zahvatu, odnosno boljem preživljavanju transferirane masti.

Galerija fotografija

Za više informacija o tretmanu ili naručivanje nazovite odmah

Prijava na newsletter

.

Prije operacije povećanja grudi

Operacija povećanja grudi matičnim stanicama slijedi nakon razgovora s kirurgom. Otvoreno mu recite vaše želje, a dr. Dujmović procijenit će koliko su one realne i izvedive. Kirurg će vam skrenuti pažnju na niz čimbenika o kojima ovisi uspjeh same operacije. S pušenjem morate prestati najmanje 4 tjedna prije i 4 tjedna poslije operacije. Bit ćete upozoreni i na lijekove koje ne smijete uzimati ( Aspirin, Martefarin, Pradaxa i dr. ) jer oni mogu izazvati pojačano krvarenje tijekom i nakon operacije. Prije operacije potrebno je učiniti pretrage krvi, urina te EKG. Krvna slika vrlo je važna jer nam između ostaloga pokazuje i vrijeme zgrušavanja krvi. Sve se obavlja u poliklinici REGENIUS, centru za regenerativnu medicinu i estetsku kirurgiju. Ako postoje nasljedne bolesti u obitelji, o njima obavezno obavijestite liječnika. Također, fotografirat ćemo vas te fotografije pohraniti u vaš medicinski karton. Dan prije operacije i jutro kada je operacija predviđena, koristit ćete prilikom tuširanja antibakterijski sapun te pjenu ostaviti da djeluje najmanje 10 minuta. Deset sati prije operacije nije dopušteno jesti ni piti. Uz punu medicinsku skrb i nadzor, u poliklinici ostajete jednu noć.

Pratite nas
na društvenim mrežama

Operacija prirodnog povećanja grudi

Povećanje grudi mora se izvesti u kombinaciji s liposukcijom jer se jedino tako može izvaditi potrebno masno tkivo. Pritom se koriste tanke kanile koje ne oštećuju tkivo jer je vrlo bitno sačuvati u masnom tkivu što veći broj matičnih stanica. Obrađenoj masti dodajemo strojno izdvojene matične stanice iz koštane srži. Pacijent je pod općom anestezijom. Potrebno je izvaditi najmanje 1000 ml masnoga tkiva, a često se uzima 2000 – 3000 ml. Prednost lipofilinga dojki u tome je što dr. Dujmović može raditi individualno povećanje posebno prilagođeno svakoj dojci. Posebnim kanilama mast i matične stanice pažljivo se dodaju po slojevima dojke čime se postiže željena veličina i izgled dojki. Prednost ove tehnike posebice je učinkovita kod dojki različite veličine i oblika.
Obično se ovakvim zahvatom grudi mogu povećati za jedan broj. U slučaju da pacijentica želi veće povećanje potrebno je planirati dodatne zahvate nakon 6 mjeseci.
Cijeli zahvat u pravilu traje nekoliko sati, znatno duže od klasične augmentacije sa silikonskim implantatima. Sa željom da rezultat bude što bolji, dr. Dujmović pažljivo uzima mast kako bi što više masnog tkiva preživjelo zahvat. Masno tkivo potom se obrađuje Puregraft sustavom čime se odstranjuju uljni dio i tekućina. Za to se vrijeme strojno u Sepax sustavu obrađuje koštana srž. Nakon miješanja mast se tankim kanilama slojevito injektira u tkivo dojke kako bi što prije i kvalitetnije nastala nova vaskularizacija. Uneseno tkivo brzo se veže za postojeće. U roku od 48 do 72 sata stvaraju se pupoljci novih kapilara i krvne žile koje prožimaju nove masne stanice te ih opskrbljuju kisikom i hranljivim tvarima, zbog čega tkivo postaje stabilno. Može se reći da se transplantirane matične stanice diferenciraju u novo masno tkivo ili vaskularne endotelne stanice. Novostvorene grudi su trajne. Nakon 6 mjeseci dojka poprima konačan izgled te pacijentica dobiva veličinu i oblik kakav je željela, i to za cijeli život. Postupak je potpuno siguran i ne postoji mogućnost odbacivanja.
Povećanje grudi transplantacijom masnoga tkiva s matičnim stanicama postupak je koji daje trajne rezultate. Uvijek se ubrizga 10 – 20 % više masnoga tkiva s matičnim stanicama jer su dosadašnja iskustva pokazala da 70 – 80 % masti ubrizganih ovom metodom preživljava, a stanje se u potpunosti stabilizira nakon dva mjeseca.

Nakon povećanja grudi

Nakon povećanja grudi pacijentica jednu noć ostaje u poliklinici REGENIUS, a o njoj se brine medicinska sestra. Za ona područja na kojima je rađena liposukcija, a obično su to trbuh i bedra, potrebno je 6 tjedana nositi elastični steznik koji će pomoći da se koža priljubi i vrati u uobičajeno stanje dok za grudi nije potrebno ništa. Na njima će jedno vrijeme biti vidljivi samo ubodi injekcija koji vrlo brzo nestaju. Prednosti ove metode povećanja grudi su velike: postoperativni tijek je puno lakši, grudi zadržavaju osjet na dodir, nema stranog tijela u vašem organizmu, rezovi na mjestu uzimanja masti minimalni su i bez mogućih ožiljaka, a rezultati su trajni. Injektirano područje nije bolno poslije zahvata, a pacijent se vrlo brzo može vratiti svojim uobičajenim poslovima. Može biti prisutna minimalna osjetljivost, hematom ili crvenilo koje nestaje za nekoliko dana. Oporavak uglavnom ovisi o broju mjesta s kojih se uzima mast kao i količini masti na tim mjestima. Mjesta s kojih se uzima mast bit će edematozna, bolna, moguće i utrnuta s prisutnim hematomima barem 1 tjedan nakon učinjenog zahvata. Većina pacijenata vraća se na posao 1 – 2 tjedna nakon zahvata, a većina hematoma i edema splasne tijekom 3 – 4 tjedna. Rijetko je potrebno i do 6 mjeseci kako bi neki manji edemi u potpunosti nestali. Limfne drenaže i vježbanje nakon nekoliko tjedana dodatno će pridonijeti bržem oporavku. Trajne nuspojave zahvata mogu biti asimetrija dojki zbog nejednolike apsorpcije. Takva nuspojava iznimno je rijetka i može se popraviti dodatnim zahvatom. Prisustvo mikrokalcifikata ili pojava kvržica odnosno masne nekroze može se pojaviti nakon bilo kojeg zahvata na dojkama. Nije dokazano da bi oni mogli uzrokovati karcinom dojke kao ni da bi ometali otkrivanje karcinoma dojke. Naravno, morate naći pouzdanog kirurga s iskustvom u ovakvim operacijama.
Preživljavanje masti ovisi o načinu uzimanja, obrade i davanja, ali i o samom pacijentu, prokrvljenosti dojke, komorbiditetima. Prosječno preživljenje je 70 – 85 % ako se koriste i matične stanice iz koštane srži.