Artroza

liječenje s matičnim stanicama iz masnoga tkiva

Regenerativna ortopedija je moderan termin koji ima široku i važnu primjenu u ortopediji, sportskoj medicini i traumatologiji.

Koristi se kod sportskih ozljeda kao što su povreda ligamenata, tetiva, mišića, prijelomi kostiju, kod ozljede stopala, koljena, ramena, kuka, lakta, zglobova općenito, tamo gdje je utvrđen nedostatak hrskavice, u liječenju ARTROZE.

ARTROZA je „ normalna“ degenerativna promjena koja je povezana sa starenjem. Zahvaća hrskavicu koja postaje hrapava, neravna i istrošena. Stvaraju se novi koštani izdanci i izrasline. Zglob je slabo pokretljiv, mišić slabi a istrošena hrskavica uzrokuje bol pri kretanju. Kako hrskavica nema sposobnost obnavljanja, postaje sve tanja i na koncu nestaje na onim mjestima koja su najviše izložena opterećenjima. S obzirom da kost ispod hrskavice nije više zaštićena, postaje gušća, tvrđa i deblja. Koštano tkivo oko zgloba stvara izrasline što otežava pokrete i uzrokuje bolove.

Pravi uzrok artroze nije poznat. Utvrđeno je da napada više žene nego muškarce, najčešće se javlja u dobi iznad 55 godina, pogađa više pretile osobe. Postoji i genetska predispozicija, način života, prehrana i brojni vanjski faktori.

Dosadašnja iskustva vezana uz prevenciju i liječenje zglobova vezana su uz pojačanu fizičku aktivnost, redukciju tjelesne težine, korištenje fizikalne terapije, farmakoterapije a u krajnjem slučaju slijedi operativni zahvat.

Danas je medicina otišla korak dalje i otkrila novi način liječenja artroze i to pomoću matičnih stanica koje se dobivaju iz masnoga tkiva. Poliklinika Regenius nudi upravo jedan takav, neinvazivan, bezbolan i učinkovit način liječenja za pacijente koji imaju problema sa zglobovima.

Mi u Regeniusu preferiramo tzv. personaliziranu medicinu, što znači individualan pristup svakom pacijentu i to na slijedeći način:

  • Pacijentu se prvo napravi kompletna dijagnostika i utvrdi opće stanje organizma
  • Snimi se početno stanje zgloba (na koljenu, stopalu, kuku, ramenu, laktu)
  • Slijedi aspiracija masnoga tkiva pacijenta, najčešće iz abdominalne zone i to u količini od 10-20 ml. tehnikom klasične liposukcije
  • Izvađeno masno tkivo se potom obrađuje u potpuno zatvorenom sustavu, koji omogućava da se u potpuno sterilnim uvjetima dobije potrebna količina matičnih stanica u veoma kratkom vremenu (oko 15 minuta ). Upotreba ovoga sustava znatno smanjuje vrijeme trajanja zahvata i omogućava dobivanje kvalitetnih matičnih stanica sa visokim regenerativnim potencijalom
  • Dobivena suspenzija sa matičnim stanicama, lokalno se aplicira u zonu povrede, npr. u koljeno pacijenta s degenerativnim promjenama hrskavice

Zahvat obavlja ortoped a nakon par sati od zahvata pacijent može ići na kućnu njegu.

Postupak je potpuno siguran za pacijenta, nema rizika od odbacivanja jer je izvor stanica vlastito masno tkivo.Također, nema rizika od infekcije jer se zahvat provodi u potpuno sterilnim uvjetima.

Za više informacija o tretmanu ili naručivanje nazovite odmah

Prijava na newsletter

.

Važnost matičnih stanica iz masnoga tkiva:

Poznato je da 1 gram masnoga tkiva ima i do 500 puta više pluripotentnih matičnih stanica od koštane srži. Matične stanice dobivene iz masnoga tkiva imaju veliki potencijal u reparaciji hrskavice, regeneraciji kosti, liječenju zglobova kod artritisa, cijeljenju tetiva i kod degenerativnih promjena velikih zglobova, kuka i koljena.

Matične stanice iz masnoga tkiva ( mezenhimalne matične stanice ) imaju nekoliko važnih funkcija. Najvažnija funkcija je otpuštanje tzv. trofičkih faktora koji sprečavaju staničnu smrt, također sprečavaju nastanak ožiljnoga tkiva, stimuliraju stvaranje novih krvnih žila te imaju regenerativni učinak.

Pored mezenhimalnih matičnih stanica u masnome tkivu postoje i periciti koje su rezervne multipotentne mezenhimske stanice i imaju sposobnost protuupalnog djelovanja te daju pozitivan imunološki odgovor.

Za sada, naša poliklinika koristi matične stanice dobivene iz masnoga tkiva, koštane srži i plazme. Koja od ove tri metode će biti primijenjena zavisi od odluke ortopeda i njegove procjene.

Vađenje masti putem mini liposukcije

Izvađena mast

Prva centrifuga izvađene masti

Dobiveni koktel nakon prve centrifuge koji se sastoji od ulja, masti i otpada

Usitnjavanje samo masti koju smo izdvojili u prvoj centrifugi

Usitenja mast ide na drugu centrifugu

Dobiveni koktel nakon druge centrifuge, koji se sastoji od ulja i matičnih stanica

Konačni pripravak – izdvojene same matične stanice

Apliciranje matičnih stanica u bolno područje

Pratite nas
na društvenim mrežama