Estetika stopala

Kozmetička
kirurgija stopala

Estetski prihvatljivo stopalo ima dobru funkciju. Funkcionalna stopala su lijepa stopala, a sva lijepa stopala dobro funkcioniraju. Stopalo je izgrađeno da omogući kompleksne pokrete između zglobova i da na najučinkovitiji mogući način prenese tjelesnu težinu preko svojih kostiju i mekog tkiva. Poznavanje načina prijenosa težine unutar i između pojedinih struktura stopala je osnova za razumijevanje njegove funkcije tijekom hoda i bolje razumijevanje njegove patološke kinematike.
Precizna dijagnostika svih promjena na stopalu omogućava odabir adekvatnog konzervativnog liječenja i kirurgije stopala.

U poliklinici Regenius primjenjuje se kombinacija regenerativnih postupaka, kada je to moguće, i odabranih naprednih kirurških zahvata, internih fiksacija i postavljanja estetskog kirurškog reza. Ponekad se umjesto pojedinih operacija mogu izvesti regenerativni postupci.

HALLUX VALGUS
(ČUKALJ)

Čukalj je najčešća statična deformacija prednjeg stopala. Takva deformacija smanjuje funkciju stopala i ograničava pokretljivost i željenu aktivnost.

Palac se rotira iz svojeg normalnog položaja i naslanja se na drugi nožni prst. Time nastala neravnoteža dovodi do deformiteta na ostalim nožnim prstima, koji se savijaju i uzrokuju bolno zadebljanje kože na gornjim i donjim dijelovima nožnih prstiju i stopala. Prednji dio stopala se širi, a glavno opterećenje se premješta s palca na manje nožne prste.

Osobe s ovim deformitetom stopala imaju problem pronaći i odabrati obuću, te trpe bolove zbog neprekidnog struganja zadebljanja po obući.

liječenje

U modernom pristupu liječenja čuklja posebna pozornost se pridaje ocjeni funkcionalnog i estetski prihvatljivog rezultata operacije. Kod takvog holističkog pristupa (operativni, funkcionalni, estetski), za odabir najprikladnijeg operativnog liječenja važni čimbenici su stopalo i cjelokupan status bolesnika.
Naš cilj je da naši pacijenti nakon operacije mogu nositi elegantnu obuću, a ne da ih u tome spriječimo.
Prilikom kirurških zahvata na deformiranom prednjem stopalu koristimo postupke koji danas predstavljaju tzv. „zlatni standard“: scarf, chevron, mod. Lapidus, te Weil i BRT osteotomije.

Za više informacija o tretmanu ili naručivanje nazovite odmah

Prijava na newsletter

.

HALLUX RIGIDUs

Pokretljivost palca je smanjena, premještanje opterećenja preko palca postaje bolno, a palac je zadebljan. Ovaj deformitet se javlja u svim dobnim skupinama, a značajno utječe na kvalitetu kretanja, naročito kod sporta i rekreativnih aktivnosti. Liječenje je isključivo operativno zbog toga što treba ukloniti kost oko zgloba, napraviti dekompresiju uz očuvanje zgloba.

SUŽAVANJE STOPALA
(POSTUPAK PEPELJUGA)

Radi se o kombinaciji postupaka za korekciju čuklja (hallux valgus) i čuklja malog nožnog prsta u pacijenata sa širokim stopalima koja više ne stanu u cipele. Kod navedenih postupaka režu se 1. i 5. metatarzalna kost te se stavljaju u ispravljeni položaj kako bi se uklonili čukljevi i suzilo stopalo. Nakon uklanjanja čukljeva puno lakše ćete hodati u svojim elegantnim cipelama.

Ponekad se uz navedeni postupak mora obaviti i korektivna operacija nožnog prsta, jer su nožni prsti pacijenta također predugački, imaju čekićasto iskrivljenje nožnog prsta, a takvi deformiteti se mogu ispraviti istovremeno s postupkom operacije čuklja.

FACELIFT
STOPALA

Potpuni makeover stopala. Čukalj na palcu ili ukočenost, bol u malom nožnom prstu, tvrde i mekane kurje oči, skraćivanje nožnog prsta i ispravljanje nožnog prsta najčešće na drugom i trećem nožnom prstu, uklanjanje kurjih očiju,

Ponekad je na svih pet prstiju potrebna neka vrsta kirurškog zahvata.

U oba postupka (također i u kombinaciji s drugim postupcima) moguće je dodati injekcije za podizanje masnog jastučića s matičnim stanicama i obnovu obujma i jastučića stopala. Kod prijenosa masnog tkiva koriste se vlastite masne stanice iz abdomena, koje se presađuju u bolno područje stopala na kojem je nestao jastučić. Nakon toga, cipele s visokim potpeticama su ponovno udobne.

KOREKTIVNA
KIRURGIJA NOŽNOG
PRSTA

Skraćivanje nožnog prsta
Ovaj postupak se primjenjuje kod pacijenata s predugačkim nožnim prstima. Svaki nožni prst se može skratiti, ali najčešće se zahvat izvodi na 2. nožnom prstu. Vrlo često se na tim nožnim prstima radi o čekićastom iskrivljenju. Za vrijeme zahvata uklanja se dio kosti na skraćenom zglobu. U kosti ostaje implantat radi fiksiranja željenog izravnavanja nožnog prsta.

Produživanje nožnog prsta
Nožni prsti mogu biti deformiranog oblika: čekićasto iskrivljenje, čekićasti nožni prst ili zakrivljenje prema lijevoj ili desnoj strani. Ovaj postupak se može kombinirati s postupkom skraćivanja nožnog prsta.

Pratite nas
na društvenim mrežama

„SPUŠTENA STOPALA“ I HIPERPRONACIJA STOPALA

Ovdje se radi o neinvazivnoj kirurgiji. U sinus tarsi se ugrađuje implantat HyProCure. Nakon zahvata pacijent može odmah hodati. Rezultat je cjeloživotan, a implantat se ne mora uklanjati. Uspostavlja se funkcionalan prijenos opterećenja i guranje stopala. Za vrijeme hodanja i stajanja stopala više ne izgledaju spušteno. Ovom operacijom zaustavlja se daljnje napredovanje deformiteta „spuštenog stopala“.

PRODUŽIVANJE NOŽNIH PRSTIJU (BRACHYMETATARSIA,
SKRAĆENI 4. NOŽNI PRST)

Postupak se provodi pomoću vanjskog fiksatora. Svakog dana prst se produžuje za pola do jednog milimetra. Vanjski fiksator se uklanja nakon što se utvrdi da je produljeni dio kosti dobro formiran.

METATARZALGIJA (nepravilno preopterećenje)

Pacijenti ovaj osjećaj opisuju kao bol kada se ugazi na kamen. Bol u području prednjeg dijela stopala može imati različite uzroke. Razlog povećanog pritiska ispod glave dugačke kosti stopala može biti predugačka metatarzalna kost ili preveliki nagib tabana ili da je spuštenija od drugih. Tolerancija u odnosu metatarzalnih kostiju je mala i svaka devijacija na bilo kojoj ravnini može rezultirati preopterećenjem i uzrokovati bol. Obično je takav odnos među kostima urođen, stečen ili je posljedica traume.

„JAŠUĆI“ NOŽNI PRSTI

Jašući prst je deformitet koji se najčešće javlja na petom nožnom prstu. Nožni prst se pozicionira preko susjednom nožnog prsta. Takvo stanje može uzrokovati neugodu zbog frikcije po ostalim nožnim prstima. Individualni pristup je u ovom slučaju najbolji za određivanja optimalnog postupka: postupak na mekom tkivu i/ili operacija kosti.

VISTABEL ZA STOPALA (ZNOJENJE – HIPERHIDROZA, BOL)

Ništa ne može u potpunosti izliječiti pretjerano znojenje. Ovaj postupak namijenjen je kontroli stanja. Nakon 6 mjeseci eventualno su potrebne dodatne injekcije da bi se održao učinak. Ovisno o pojedinom pacijentu, vremenski razmaci mogu biti između 6 i 12 mjeseci.

CROSS OVER TOE

Nestabilnost metatarzofalangealnog zgloba drugog nožnog prsta je stanje do kojeg dolazi s vremenom. Nepravilna biomehanika slabi strukture (plantarna ravnina i ligamenti) koje stabiliziraju zglob. Primjenjuje se operativni zahvat u području plantarne ravnine.

MORTONOV NEUROM

Bolovi u prednjem dijelu stopala također mogu biti oblik interdigitalnog neuroma, pri čemu se bol širi između trećeg i četvrtog nožnog prsta. Pacijent često mora izuti obuću da zaustavi bol.