Liposukcija

Liposukcija je jedna od najpopularnijih metoda u današnjoj estetskoj kirurgiji. Ukoliko se izvodi pod kontrolom educiranih kirurga, komplikacije su zaista rijetke. Njome se brzo, učinkovito i trajno rješavate ružnih, masnih naslaga na kritičnim mjestima, koje niste uspjeli skinuti niti dijetom, niti tjelovježbom. Postoji više vrsta zahvata: liposukcija na trbuhu, obrazima, bradi, vratu, nadlakticama, grudima, abdomenu, bokovima, bedrima, potkoljenicama, zglobovima i stražnjici. Važno je napomenuti da liposukcija svakako nije tretman za smanjivanje tjelesne težine, ona je metoda za preoblikovanje tretiranih dijelova tijela.

Nakon liposukcije, ukoliko se ne pridržavate savjeta liječnika, ne reducirate svoju prehranu i ne bavite se tjelovježbom, nakupine masnog tkiva će se ponovno stvoriti na onim kritičnim mjestima. U poliklinici REGENIUS, svaki pacijent nakon izvršene liposukcije, dobiva plan i program potrebnih tjelovježbi te prijedlog za dijetu pomoću koje možete održati tjelesnu težinu. Svaka dijeta je prilagođena i rađena prema individuu pacijenta. Ukoliko se pacijent pridržava naših savjeta, uspjeh je siguran. Još jedan od bitnih faktora koji utiču na uspjeh zahvata je kakvoća kože. Čvrsta i elastična koža je preduvjet za postizanje željenih kontura tijela. Ako je koža pretjerano opuštena i neelastična, to zahtijeva jedan sasvim drugi tretman. Također je veoma važan razgovor pacijenta i kirurga. Kirurg će saslušati sve Vaše želje ali njegova dužnost je da Vam predoči realnu situaciju i ukaže što možete očekivati a što ne. Na osnovu Vaše težine, kvalitete kože, tonusa mišića, količine i kvalitete masnoća te moguće distribucije tkiva, kirurg će odlučiti o vrsti i načinu liposukcije. Pravilno ocijenjena situacija je ključ uspjeha.

Prije liposukcije:

Potrebno je prestati pušiti bar mjesec dana prije liposukcije. Također je potrebno prestati uzimati lijekove protiv upala jer oni mogu izazvati krvarenje tijekom i nakon operacije. 24 sata do 12 sati prije zahvata potrebno je koristiti antibakterijski sapun prilikom tuširanja te pjenu ostaviti da djeluje najmanje 10 minuta. 8 sati prije operacije ne smije se jesti ni piti, tada započinje liposukcijska dijeta. Kada dođete u polikliniku REGENIUS, kirurg će Vam uzeti anamnezu, otvoreno porazgovarajte o bolestima, mogućim alergijama na lijekove i hranu te, ukoliko postoje, nasljednim bolestima.

Napravit će Vam se kompletne laboratorijske pretrage te snimiti EKG. U poliklinici će Vas fotografirati te iste pohraniti u Vaš karton. Par tjedana nakon operacije, također će se napraviti fotografije i usporediti snimci prije i poslije.

Tijek liposukcije:

Liposukcija se izvodi pod anestezijom. Ona može biti kombinacija lokalne i intravenske svjesne sedacije koja pacijentu omogućava dobar komfor. Najčešće se radi pod općom anestezijom. Operacija traje od jednog do tri sata u zavisnosti od obima tretiranih regija. Postoji nekoliko različitih tehnika liposukcije u zavisnosti od načina razmekšavanja i usisavanja masnog tkiva. Sve podrazumijevaju prethodno ubacivanje tečnosti određenog sastava u tretiranu regiju dok se ne postigne njena čvrstina i nadutost. To se vrši kroz male rezove. Kasnije se kroz iste rezove uvode posebno oblikovane kanile kojima se masno tkivo prvo razmekšava, mehanički ili ultrazvučnim valovima, vibriranjem kanila, a potom usisava pomoću negativnog pritiska.

Na ovaj način omogućeno je odstranjivanje veće količine masti sa minimalnim gubicima krvi. Maksimalna količina masti koja se može sigurno odstraniti ovisi o zdravstvenom stanju pacijenta, njegovoj težini, istovremenih drugih intervencija i sl. ali ne više od 10% težine. Često se nameće potreba za preoblikovanjem pojedinih dijelova tijela putem preraspodjele masti tj. mast uzeta iz jednog djela tijela može se efikasno upotrijebiti za korekciju nedostataka masti ili deformiteta u drugim dijelovima tijela. Ova tehnika poznata je pod nazivom LIPOSKULPTURA.

Nakon liposukcije:

Nakon liposukcije ostajete u poliklinici REGENIUS od nekoliko sati do jednog ili dva dana što ovisi o obujmu intervencije. Svakako morate nositi posebno izrađene elastične steznike najmanje šest tjedana nakon operacije. Njihova uloga je da smanje otok i omoguće skupljanje i priljubljivanje kože u tretiranom području. Daju Vam se lijekovi protiv bolova, neki od postojećih analgetika. Krvni podljevi su minimalni i nestaju za tjedan do deset dana. Tretirana područja dobro je masirati i koristiti sredstvo za njegu kože.

Fizičke aktivnosti treba izbjegavati dva do tri tjedna. Najbolje je ići u lagane šetnje. Plivanje nije preporučljivo. Konačni rezultati liposukcije se vide nakon tri do šest mjeseci. Opet ponavljamo, nakon liposukcije potrebna je reducirana i kontrolirana ishrana i tjelovježba. To ne treba da doživljavate kao dijetu nego kao Vaš novi način života u koji krećete sa tijelom kakvo ste oduvijek željeli.


    Priložite datoteku

    Molimo da prije unošenja svojih osobnih podataka proučite našu Politiku privatnosti dostupnu na našoj web stranici