Rekonstrukcija grudi

Lipotransfer s matičnim stanicama daje velike mogućnosti u rekonstrukciji dojki nakon mastektomije, korekciji defekata nakon poštednih operacija dojki, nakon vađenja implantata kao i popravka kvalitete kože i tkiva nakon radioterapije. Do nedavno nije bilo dobrog tretmana za popravak neravnina nakon poštednih operacija dojki koje prati radioterapija. Transfer masti i matičnih stanica savršena su opcija za takav zadatak. Male količine masti mogu se uzeti s abdomena, bokova, natkoljenica te savršeno popuniti dojku i izgladiti neravnine. Također, ovakav zahvat poboljšava kvalitetu kože i tkiva oštećenu operativnim zahvatom i radioterapijom. Zahvat obično traje 1 – 2 sata, oporavak je lagan, a pacijent se za nekoliko dana vraća na posao.

Za više informacija o tretmanu ili naručivanje nazovite odmah

Prijava na newsletter

.
Danas se nakon odstranjenja dojki uobičajeno radi rekonstrukcija. Često se kao posljedica iste nađu neravnine, asimetrija, ožiljci koji se mogu popraviti ovom metodom na različite načine. Lipotransfer se može napraviti oko implantata rekonstruirane dojke kako bi se popunile neravnine, sakrili rubovi implantata ili dobila simetrija s drugom dojkom. Lipotransferom možemo rekonstruirati dekolte, dobiti mekše grudi kao i popraviti kožu nakon zračenja. Također, lipotransfer se može koristiti i inicijalno za rekonstrukciju nakon profilaktične mastektomije u dojci u kojoj ne postoji karcinom.
Često promjene nakon karcinomske operacije dojki, osim promjene boje, uključuju i promjene konzistencije i elasticiteta kože i tkiva, napetost, bolnost i ograničenje pokreta operiranog i zračenog područja.
Iskustva naših pacijenata govore nam da često nakon zahvata osim popravka boje i konzistencije tkiva dolazi i do poboljšane mobilnosti ruke kao i smanjenja ili prestanka bolova.

Pratite nas
na društvenim mrežama

METODA ZAHVATA

Kada se lipotransfer počeo koristiti u rekonstrukcijama nakon liječenja karcinoma, postojala je određena sumnja hoće li ovaj postupak biti siguran odnosno hoće li transferirano masno tkivo povećati šanse za ponovnu pojavu karcinoma ili će ga biti teže dijagnosticirati. Na ovu kontroverzu odgovoreno je te je zauzeto stajalište da rekonstrukcija vlastitim masnim stanicama nakon zahvata zbog raka dojke nije ništa rizičnija od bilo kojeg drugog postupka. Odabir iskusnog kirurga i iskusnog radiologa presudni su u sprječavanju komplikacija kao i sigurnom tumačenju dijagnostičkih postupaka. Ožiljci i mikrokalcifikati mogu se pojaviti u tkivu dojke nakon bilo koje vrste operacije (čak i kod pacijentica koje nisu imale rak dojke). Potreban je iskusan radiolog koji će utvrditi što je očekivano nakon transfera masti.

OPORAVAK

Oporavak nakon lipotransfera uvelike ovisi o tome koliko masti moramo uzeti da bismo postigli rezultat koji želimo: što više masnog tkiva uzmemo s više različitih mjesta, to je duži i teži oporavak. Područje dojke nakon operacije natečeno je s hematomima, ali obično uzrokuje malo ili nimalo boli. Na mjestima uzimanja masti bit će modrica, ona će biti natečena i bolna, a boljet će i kretanje nekoliko dana. Ako ste u mogućnosti, preporučljivo je i dobrodošlo nakon veće operacije 10-ak dana izostati s posla. Kao i kod bilo kojeg postupka transfera masti konačni rezultat vidjet će se tek 4 – 6 mjeseci nakon operacije, a blagotvorni učinci djelovanja matičnih stanica nastavit će se tijekom više mjeseci, pa čak i godina.