All on 4

ŠTO JE ALL-ON-4 METODA?

All-on-4 metoda je hibridna konstrukcija (zubni most) koja je fiksno pričvršćena na 4 zubna implantata i koju pacijent ne može samostalno ukloniti.

Ova metoda je prvenstveno namjenjena bezubim osobama koje su izgubile sve zube ili su im preostali zubi u toliko lošem stanju da je vađenje neophodno.

Rehabilitirati se mogu zasebno gornja ili donja čeljust ili obje istovremeno ukoliko je potrebno.
Unutar gornje čeljusti se zbog rasporeda žvačnih sila, ali i same fizionomije, uglavnom ugrađuje 6 implantata (iako je moguće i 4 implantata) ako je to moguće, dok se u donjoj čeljusti u pravilu ugrađuju 4 implantata.

All-on-4 metoda je poznata po principu imedijatnog (trenutnog) opterećenja implantata zbog čega je moguće upravo unutar 24 sata postaviti privremeni ali fiksni akrilatni most na vijke kao rješenje za narednih 3-4 mjeseca koliko je potrebno ugrađenim implantatima da srastu s kosti.
Nakon tog razdoblja slijedi postavljanje trajnog fiksnog mosta, također na vijke, a koji može biti izrađen od kompozita, metal keramike ili cirkon keramike. Opcija je mnogo a najbolji izbor se određuje u suradnji sa kirurgom, ovisno o mogućnostima i željama samog pacijenta.

ALL-on-4 metoda se u odnosu na klasičnu ugradnju implantata razlikuje po specifičnom položaju ugradnje implantata (pod kutem od 35 do max. 45 °) čime se izbjegava podizanje spuštenih sinusa (sinus lift) i nadogradnja (augmentacija) kosti. Iz ovog razloga metoda je moguća čak i za one osobe koje nemaju dostatan volumen kosti za klasičnu ugradnju zubnih implantata.

TKO SU KANDIDATI ZA ALL-ON-4 METODU?

Kandidati za All-on-4 metodu su svi pacijenti kojima:

nedostaju svi zubi
U slučaju nedostatka jednog zuba, postavljanje zubnog implantata u većini slučajeva je najbolja opcija. Njime se susjedni, zdravi zubi ne oštećuju jer nema potrebe za njihovim brušenjem.
Nakon razdoblja oseointegracije (sraštavanja implantata s kosti) koje traje između 3-6 mjeseci na implantat se stavlja suprastruktura (nadogradnja) i trajna krunica.
Postavljanjem trajne krunice postiže se imitacija prirodnog zuba te nema razlike između njega i ostalih zubi. Zubne krunice mogu biti izrađene od metal keramike, cirkon keramike i potpune (e-max) keramike.
postojeći zubi nisu u dobrome stanju te se moraju vaditi
U slučaju nedostatka više zubi, preporuka je napraviti most koji ima uporište na 2 ili više implantata, ovisno o tome koliko vam zubi nedostaje. Kao i kod nedostatka jednog zuba i u ovom slučaju nakon ugradnje implantata potrebno je pričekati sraštavanje implantata sa zubnom kosti nakon čega slijedi protetska rehabilitacija.
nedostaje zubne kosti za ugradnju implantata u bočnoj regiji

U slučaju nedostatka svih zubi pacijenti imaju nekoliko opcija. Konačan odabir ovisi o trenutnom dentalnom stanju, ali i financijskim mogućnostima. U praksi najčešće koristimo:
– Potpuno fiksni rad nošen implantatima
ALL on 4 metodu
– Mobilni rad ( protezu ) koja je nošena i pričvršćena implantatima

Potpuno fiksni rad nošen implantatima podrazumijeva rješenje s većim brojem implantata (4-8) i protetskom nadoknadom mostom koji najčešće sadrži 12 krunica.
ALL on 4 je zubni most fiksiran na 4 implantata. Podrazumijeva dvije posjete, s tim da se u prvoj posjeti već dobiju privremeni ali fiksirani zubi. (link na ALLon4)
Mobilni radovi nošeni implantatima najčešće zahtijevaju manji broj implantata (2-4) te se takvi radovi skidaju što omogućava vrhunsko održavanje higijene, a s druge strane i normalnu funkciju u svakodnevnom životu.

KOJE SU PREDNOSTI ALL-ON-4 METODE?

 • najbrže rješenje za rehabilitaciju kompletne čeljusti zbog imedijatnog opterećenja implantata, a koje omogućava da pacijent već u prvom dolasku dobije privremeni ali fiksni most pričvršćen na implantate
 • najbolje rješenje za osobe koje nemaju dostatan volumen kosti za ugradnju implantata u bočnoj regiji. Ovdje treba napomenuti da je prije same odluke o All-on-4 metodi neophodna detaljna 3D dijagnostika CT-a kojom oralni kirurg procijenjuje da li je osoba uopće kandidat za All-on-4 metodu i ako je, na koje točno pozicije je moguća ugradnja zubnih implantata.  
 • smanjena invazivnost samog postupka jer eliminira potrebu za podizanjem dna sinusa i dodavanjem umjetne kosti
 • omogućava veliki spektar dobrih protetskih rješenja
 • minimalno vrijeme rehabilitacije i vrlo brz povratak pacijenta svim aktivnostima
 • dugotrajno rješenje 
JE LI ZAHVAT BOLAN?
Zahvat nije bolan jer se anestezira područje u koje se ugrađuju zubni implantati. U slučaju da ipak osjećate nelagodu i strah postoji mogućnost izvođenja zahvata pod tzv. svjesnom sedacijom. Svjesna sedacija je stanje smirenosti i smanjene svjesnosti u potpuno kontroliranim uvjetima pod nadzorom anesteziologa. Postiže se primjenom lijekova intravenskim putem. Sedacija započinje i do deset (10) minuta prije stomatoloških postupaka te se nastavlja tijekom cijelog zahvata. Očuvana je svijest, sposobnost svjesnog i neovisnog disanja, zadržan je normalan osjet dodira i mogućnost razgovora s pacijentom tijekom zahvata.

Za više informacija o tretmanu ili naručivanje nazovite odmah

Prijava na newsletter

.
ZAŠTO BIH SE ZA ALL-ON-4 METODU ODLUČIO/LA U POLIKLINICI REGENIUS?

Svojim pacijentima nudimo cijeli paket usluga; od vrhunske, profesionalne i sigurne dentalne usluge do logističke podrške u smislu prijevoza i smještaja za sve pacijente koji nisu iz Zagreba. 

Svi pacijenti koji se odluče za metodu All-on-4 u našoj poliklinici mogu očekivati:  

 • Kompletnu implantološku rehabilitaciju te privremeno, ali fiksno, protetsko rješenje već u prvom dolasku.  Prva faza traje od 1 do max. 3 dana
 • Trajno protetsko rješenje, tj. fiksni zubni most pričvršćen na implantatima. Druga faza slijedi 3-4 mjeseca nakon prve faze i u pravilu traje 5-7dana
 • Ugradnju vrhunskih implantata koji su se kroz dugogodišnju praksu pokazali kao najpouzdanijim
 • Pristupačne cijene koje jamče povoljnu dentalnu ponudu
 • Specijaliste implantologije sa dugogodišnjim iskustvom
 • Besplatan smještaj za vrijeme trajanja terapije za pacijente koji nisu iz Zagreb 

Pratite nas
na društvenim mrežama