Parodontologija

parodont
Parodontologija je grana dentalne medicine koja se bavi liječenjem potpornih struktura zuba – parodonta. Parodont se sastoji od zubnog mesa – gingive, cementa zubnog korijena, kosti i vlakana koje zub vežu uz kost. Nakon karijesa parodontoza je najraširenija bolest usne šupljine. Parodontoza je uvijek praćena povlačenjem zubnog mesa i ogoljenjem zubnog vrata što dovodi do njegove preosjetljivosti, lošeg izgleda, pojave karijesa i u težim slučajevima gubitka zuba.

uzroci parodontoze:

  • Loša oralna higijena koja dovodi do nakupina bakterija plaka
  • Zubni kamenac
  • Anatomska anomalija zuba
  • Genetska predispozicija
  • Loše životne navike poput pušenja
  • Određene bolesti
  • Nedovoljno prijanjajući protetski nadomjestci koji ostavljaju prostor unutar kojeg ulazi hrana
Prema tome, ako primijetite pojavu simptoma poput povlačenja zubnog mesa, krvarenja desni prilikom četkanja, loš zadah iz usta, klimavost zuba, natečene, crvene i bolne desni, obavezno se javite svom stomatologu koji će na temelju detaljnog pregleda usne šupljine i detaljne analize RTG snimke cijele čeljusti odrediti stupanj i ozbiljnost povučenosti gingive. U skladu s tim, stomatolog će odrediti ciljani plan terapije za sanaciju postojećeg stanja bolesti i prevenciju daljnjeg napredovanja.

Stupnjevi parodontne bolesti

Parodontna bolest varira od blagih slučaja gingivitisa do trajnih upala desni ili parodontitisa.
zdravi zubi
Zdrav zub kojemu zubno meso, alveolarna kost, parodontni ligament i cement zuba daju potporu i čvrsto uporište čeljusti.
gingivitis
Početni stadij bolesti koji se manifestira crvenilom i osjetljivošću zubnog mesa – gingive te njegovim krvarenjem. Bakterija plaka koja je prisutna i koja obuhvaća zubne vratove lako može preći u kamenac koji se puno teže odstranjuje. Ako upala gingive potraje i ne sanira se na vrijeme, dolazi do stvaranja parodontnog džepa te može uzrokovati velike probleme. Glavni razlog ovakvog stanja leži u lošoj oralnoj higijeni.
parodontitis
Neliječeni gingivitis dovodi do infekcije u kojoj nakupljene bakterije plaka i zubnog kamenca prodiru u potporna vezivna tkiva i kost oko zuba zbog čega se desni sve više povlače. Zbog sve većeg razaranja kosti i periodontnoga ligamenta dolazi do klimanja i u konačnici gubitka zuba. U tom slučaju i zdravi zubi mogu postati pomični.
uznapredovali parodontitis
Kod uznapredovalog parodontitisa dolazi do ozbiljnog gubitka kosti i stvaranja dubokih džepova koji se s vremenom samo povećavaju. Dolazi do povlačenja zubnog mesa te sam zub gubi svoje uporište, postoje klimav i u konačnici dolazi do ispadanja ili vađenja zuba.

Za više informacija o tretmanu ili naručivanje nazovite odmah

Prijava na newsletter

.

Liječenje parodontne bolesti

Glavni cilj liječenja parodontnih bolesti svakako je uklanjanje bakterije koja uzrokuje infekciju i upalni proces. Postupak liječenja ovisi o stadiju same bolesti, a razlikujemo blaži stadij ili gingivitis i uznapredovali stadij ili parodontitis.
U postupku liječenja gingivitisa odstranjuje se zubni plak i kamenac iznad razine gingive, a plan terapije provodi se u kombinaciji oralne higijene koju provodi sam pacijent (čišćenje mekih zubnih naslaga – plaka korištenjem pravilnog i redovitog četkanja, zubnog konca, antiseptičkih tekućina i interdentalnih četkica) te profesionalnog čišćenja tvrdih zubnih naslaga – kamenca koju provodi stomatolog.
Prilikom liječenja parodontitisa također se uklanjaju zubni plak i kamenac, ali ispod razine gingive jer se navedene bakterije u ovom stadiju već nalaze na površini zubnog korijena, u tzv. parodontnom džepu. U ovom slučaju pristupa se dubinskom čišćenju te poliranju zubnog korijena. Međutim, ako je bolest već toliko uznapredovala da ni jedna od navedenih konzervativnih metoda ne daje zadovoljavajuće rezultate, pristupa se kirurškoj obradi koja podrazumijeva redukciju parodontnih džepova, regeneraciju tkiva i kosti te problikovanje gingive kako bi se zaustavilo daljnje povlačenje. Iz navedenih razloga liječenje parodontitisa uvijek je zahtjevnije i dugotrajnije u odnosu na liječenje gingivitisa.
U POLIKLINICI REGENIUS KORISTIMO U LIJEČENJU PARODONTNE BOLESTI MANUKA MED. TO JE ENDEMSKA VRSTA MEDA KOJEG PROIZVODE PČELE ISKLJUČIVO U AUSTRALIJI I DOKAZANO JE DA IMA NAJJAČE ANTIBAKTERIJSKO DJELOVANJE U USPOREDBI S OSTALIM VRSTAMA MEDA. KAO TAKAV MANUKA MED JE IZUZETNO JAK PRIRODNI ANTIBIOTIK S KOJIM POSTIŽEMO IZUZETNE REZULTATE U LIJEČENJU PARODONTOZE.

Prevencija parodontne bolesti

Redovita i pravilna higijena usne šupljine najbolja je prevencija od nastanka parodontne bolesti.
Ona podrazumijeva redovito četkanje zubi i samim time uklanjanje zubnih naslaga, korištenje zubnog konca, interdentalnih četkica te antiseptičkih tekućina za ispiranje usne šupljine.
Također se preporučuje odlazak na kontrolni stomatološki pregled dva puta godišnje te po potrebi profesionalno uklanjanje mekih i tvrdih zubnih naslaga i poliranje zubi.
Edukacija pacijenata o pravilnoj higijeni usne šupljine od presudne je važnosti za održavanje zdravlja zubi te upravo tome u poliklinici REGENIUS posvećujemo veliku pažnju.

Pratite nas
na društvenim mrežama