Oralna kirurgija

što je oralna
kirurgija?

Oralna kirurgija grana je dentalne medicine koja se bavi kiruškim zahvatima u usnoj šupljini kod pacijenata kod kojih je dijagnosticirana određena anomalija, defekt ili bolest te je kirurška sanacija jedino rješenje. Svi zahvati obavljaju se u lokalnoj anesteziji i potpuno su bezbolni, a u slučaju težih zahvata ili kada pacijent inzistira, kirurški zahvat može se obaviti i u sedaciji.
Zahvaljujući oralnoj kirurgiji pacijenti koji nisu idealni kandidati za ugradnju implantata mogu to postati.

U poliklinici REGENIUS kirurške zahvate obavljamo u potpuno novim i najmodernije opremljenim operacijskim salama te svojim pacijentima jamčimo ugodnu i opuštenu atmosferu.

Podizanje sinusa – sinus lift

Uslijed gubitka zuba u gornjim bočnim regijama često dolazi i do gubitka zubne kosti i spuštanja sinusa. Ako se radi o takvom slučaju, a pacijent zub želi nadomjestiti implantatom, pristupa se nadogradnji zubne kosti i podizanju sinusne šupljine. Ponekad je moguće oba zahvata (sinus lift i ugradnju implantata) izvesti istovremeno, ali za to je potreban barem mali volumen zubne kosti. U protivnom, zahvati se rade odvojeno: najprije se podiže sinusna šupljina i nadograđuje zubna kost (s posebnim materijalima ili vlastitom kosti), a nakon perioda od 6 do 8 mjeseci ugrađuju se implantati.
Sinus lift je rutinski zahvat, izvodi se uglavnom pod lokalnom anestezijom te je kao takav u potpunosti bezbolan.

Augmentacija kosti

Augmentacija kosti termin je koji označava nadogradnju zubne kosti i povećanje njezinog volumena radi omogućavanja postavljanja zubnih implantata.
Naime, gubitak zubi u većini slučajeva dovodi do gubitka zubne kosti pa je takvim pacijentima, ako žele fiksni protetski nadomjestak u obliku implantata, nužna nadogradnja volumena kosti koštanim materijalima.
Koštani materijali mogu biti sintetički materijali (umjetna kost) ili vlastiti koštani transplantati uzeti s drugog mjesta pacijentove usne šupljine. Nakon presađivanja kosti (vlastite ili umjetne) potrebno je pričekati od 4 do 6 mjeseci kako bi došlo do potrebnog stvaranja koštanog volumena prije ugradnje implantata.

Poliklinika REGENIUS u ovom je segmentu otišla korak dalje i omogućila svojim pacijentima povećanje, poboljšanje i stvaranja zubne kosti pomoću PRF metode, ali i pomoću autolognih regenerativnih stanica uzetih iz koštane srži i/ili masnog tkiva. Obe metode u velikoj mjeri još više pospješuju proces i kvalitetu stvaranja zubne kosti te su od revolucionarnog značaja za sve ljude koji nemaju potreban kvalitet i volumen zubne kosti, a žele fiksni protetski rad na implantatima.

Apikotomija

Apikotomija je oralni kirurški zahvat kojim se uklanja vršni dio zubnog korijena zajedno s patološkim sadržajem okolnog tkiva (cista ili granulom). Obavlja se na način da se zareže i podigne zubno meso, ukloni se vrh korijena zajedno s upalnim procesom, a korijen kanala puni se biokompatibilnim materijalom. Zahvat završava šivanjem zubnog mesa. Apikotomija se obavlja kada endodontsko liječenje korijenskih kanala nije dalo rezultate te je cista ili granulom i dalje prisutna. Obavlja se pod lokalnom anestezijom, bezbolna je, a omogućava da se očuva zub i spriječi njegovo vađenje.

Alveotomija

Alveotomija je kirurški zahvat kojim se uklanjaju impaktirani ili retinirani umnjaci. Impaktirani ili retinirani umnjaci zubi su koji su se potpuno formirali unutar kosti, ali zbog određenih razloga, kao što su nepovoljan smjer nicanja ili nedovoljno mjesta za nicanje, nisu uopće iznikli jer ih u tome sprječavaju drugi zubi, koštano ili meko tkivo. U tom slučaju može doći do problema poput boli i oticanja zubnog mesa te je nužna alveotomija kojom se takav zub odstrani.

PRF metoda

PRF metoda predstavlja inovaciju u dentalnoj medicini i ne možete ju naći u sklopu dentalne usluge svih ordinacija. Riječ je o metodi čiji je cilj poboljšanje postojeće i stvaranje nove zubne kosti kod onih pacijenata kojima ista nedostaje kao posljedica gubitka zuba, traume ili povrede, a koji zub ili zube žele nadomjestiti zubnim implantatima. Regeneracija zubne kosti pomoću PRF metode odvija se na način da se uzima vlastita krv pacijenta, stavlja se u posebnu centrifugu pomoću koje se odvajaju trombociti bogati plazmom. Razdvajanjem sastojaka krvi dobivamo membranu koja se dalje aplicira na mjesto gdje nedostaje zubna kost. Glavna značajka PRF metode su trombociti koji obiluju tzv. faktorima rasta i koji pacijentima daju vrlo dobru garanciju za ugradnju zubnih implantata. Također, prednost PRF-a je eliminacija bilo kakvih alergijskih ili infekcijskih reakcija kao i štetnih učinaka.

Autologne regenerativne stanice iz koštane srži i/ili masnog tkiva

Zasigurno najsuvremenija, najrevolucionarnija i najučinkovitija metoda za povećanje, poboljšanje i stvaranja zubne kosti je apliciranje autolognih regenerativnih stanica iz pacijentove koštane srži i/ili masnog tkiva na za to predviđeno mjesto. Popularan naziv za ovu metodu je „regenerativna stomatologija” jer regenerira oštećenu i stvara novu zubnu kost koja je atrofirala nakon neke traume, bolesti ili starosti. Nakon apliciranja autolognih regenerativnih stanice na oštećena mjesta ili cijelu čeljust čeka se od 6 do 8 mjeseci dok prođe proces oseointegracije i stvori se stabilna, čvrsta i kvalitetna koštana podloga za ugradnju implantata. Ova metoda primjenjiva je i kod parodontnih bolesti te kod velikih koštanih defekata. Prednost metode leži u brzom oporavku i izuzetnoj kvaliteti dobivene kosti.

Za više informacija o tretmanu ili naručivanje nazovite odmah

Prijava na newsletter

.

Ostali kiruški zahvati

CISEKTOMIJA

Oralno kirurški zahvat koji obuhvaća uklanjanje apcesa, granuloma te različitih cisti. Preduvjet nastanka cisti je upalno tkivo iz kojeg se razvija cista, a može zahvatiti zubnu čeljust ili meka tkiva (obrazi). Dolazi do bolova i oticanja. Ako se cista ne odstrani, nastavlja rasti i tako dalje razara kost. Prema tome, cistu je nužno ukloniti, a u šupljinu koja nastane nakon uklanjanja ciste aplicirati umjetnu kost radi bržeg i boljeg zacjeljivanja kosti.

Frenulektomija

Oralno kirurški zahvat odstranjivanja dijela frenuluma koji kod nekih pacijenata može biti zadebljan i dosezati duboko među zubima što dovodi do stvaranja diasteme (razmaka između zuba), povlačenja zubnog mesa ili vraćanja zuba u prvotni položaj nakon ortodontske rehabilitacije.

Nivelacija grebena

Oralno kirurški zahvat kojim se rješava nepravilnost grebena u donjoj i gornjoj čeljusti. Zahvat omogućava pravilan raspored implantata i uspješniji protetski rad.

Gingivoplastika

Oralno kirurški zahvat kojim se rješava problem asimetrije gingive oko zubnih vratova.

Pratite nas
na društvenim mrežama