Koliko traje ugradnja zubne krunice u poliklinici Regenius

Ugradnja zubne krunice je česta stomatološka procedura koja može značajno poboljšati funkcionalnost i estetski izgled vaših zuba. No, koliko vremena je potrebno za ovaj postupak? Ovdje ćemo razmotriti sve faze ugradnje zubnih krunica, uključujući vrstu materijala te proces izrade i ugradnje.

Zubna krunica je umjetni nadomjestak koji se postavlja preko oštećenog ili oslabljenog prirodnog zuba. Krunice se koriste kako bi se obnovila funkcionalnost žvakanja i estetika osmijeha. Postoji nekoliko različitih vrsta zubnih krunica, uključujući one izrađene od metal keramike, potpune keramike i cirkon keramike.

Vrste materijala za zubne krunice

Metal

Metalne krunice su vrlo izdržljive i dugotrajne. Često se koriste za stražnje zube gdje estetika nije toliko važna kao funkcionalnost. Njihova velika prednost je trajnost i otpornost na lomove.

Potpuna keramika

Potpuno keramičke krunice su popularan izbor za prednje zube zbog njihovog prirodnog izgleda. One mogu vjerno imitirati boju i izgled prirodnog zuba. Keramika je također otpornija na promjene boje.

Cirkon keramika

Pored funkcionalnosti, estetska komponenta cirkon-keramičkih krunica čini ih posebnima. Njihov prirodan izgled omogućava savršeno uklapanje s ostatkom zubnog niza, što je posebno važno za prednje zube gdje je estetika ključna. Transparentnost i sjaj cirkona mogu oponašati prirodnu boju i translucenciju zuba, pružajući estetski ugodan rezultat.

Proces izrade zubne krunice

Izrada zubnih krunica uključuje nekoliko koraka i može trajati od jednog do par tjedana, ovisno o složenosti slučaja i vrsti materijala koji se koristi. Prvo, stomatolog će uzeti otisak vašeg zuba kako bi napravio prilagođenu krunicu. Taj početni korak je ključan jer osigurava da krunica savršeno pristaje i pruža optimalnu funkcionalnost i estetiku. Nakon uzimanja otiska, može se izraditi privremena krunica koja će štititi zub dok se finalna krunica ne napravi. Proces izrade zahteva preciznost i strpljenje, ali krajnji rezultat je dugotrajan i funkcionalan zub koji izgleda prirodno i poboljšava vaš osmijeh. Nakon postavljanja krunice, važno je slijediti upute za oralnu higijenu kako biste osigurali dugotrajnost i zdravlje svog zuba i krunice. Potencijalne komplikacije su rijetke, ali moguće, zbog čega je redovita kontrola kod stomatologa od izuzetne važnosti.

Ugradnja privremene krunice

Dok čekate izradu stalne zubne krunice, bit će vam postavljeni privremeni zubi, odnosno privremene krunice. Oni služe kao zaštita za pripremljeni prirodni zub i omogućuju vam normalno funkcioniranje dok se stalna krunica ne napravi.

Faze ugradnje

Pregled i priprema

Prva faza uključuje detaljan pregled vaših zuba kako bi se utvrdilo stanje i potrebe za ugradnju krunice. Sljedeći korak je priprema oštećenog ili oslabljenog prirodnog zuba koja nekada uključuje saniranje karijesa ili liječenje, nakon čega slijedi brušenje prirodnog zuba. Nakon pripreme, stomatolog će uzeti otisak vašeg prirodnog zuba koji će poslužiti kao model za izradu vaše nove krunice. Otisak se zatim šalje u laboratorij gdje tehničari izrađuju vašu prilagođenu krunicu.

Dok čekate izradu trajne, nosit ćete privremenu krunicu koja vjerno imitira oblik vašeg prirodnog zuba.

Kada konačno dobijete svoju prilagođenu trajnu krunicu, stomatolog će ju cementirati na vaše pripremljeno mjesto. Ovaj postupak može trajati od 30 minuta do jednog sata, ovisno o složenosti postupka i korištenim materijalima.

Trajanje cijelog procesa

Od početka postupka do konačne postave trajne krunice može proći između jednog do dva tjedna. Vrijeme varira ovisno o kompleksnosti slučaja, vrsti materijala koji se koristi te brzini laboratorijske izrade. Ugradnja zubnih krunica je temeljit proces koji zahtijeva nekoliko koraka, ali rezultati su dugotrajni i estetski vrijedni. Bez obzira odlučite li se za metalnu ili keramičku verziju, ključno je biti informiran i konzultirati se sa stručnjakom kako biste najbolje zadovoljili svoje potrebe. Dugoročno, kvalitetno ugrađena zubna krunica može značajno poboljšati vaše oralno zdravlje i osmijeh.

Poliklinika Regenius nudi posebnu ponudu na kompletan zub na implantatu i keramičke krunice, što je izvrsna prilika za one koji traže vrhunske dentalne usluge po povoljnijim uvjetima.