Rekonstrukcija odstranjene dojke sa matičnim stanicama

“Sve bolesti imaju svoj početak na nivou stanice ˝ izjavio je slavni njemački znanstvenik Rudolf Virchow još u 19-om stoljeću. Danas bi se to saznanje moglo u potpunosti primijeniti. 21. stoljeće je stoljeće biomedicine, stanične biologije, molekularne medicine a prije svega stoljeće stanice. Nažalost, unatoč svim naučnim dostignućima neke bolesti se ne mogu spriječiti. Jedna od njih, koja pogađa najviše žensku populaciju, je karcinom dojke. Zašto pojedine žene obole od ove zloćudne bolesti a druge ne, da li možemo uraditi prevenciju ili pak popiti kakvu čarobnu pilulu koja će zaustaviti razvoj karcinoma, nauka još nije otkrila. Ulažu se velika sredstva u istraživanja i budućnost je na dobrom putu. Pitanje je vremena. Za sada trebamo redovno odlaziti na snimanja mamografije i vjerovati da će nas mimoići.

rekonstrukcija-grudi

Ono što možemo sa sigurnošću tvrditi je da postoji način rekonstrukcije odstranjene dojke. U poliklinici REGENIUS za regenerativnu medicinu i estetsku kirurgiju, rekonstrukcija odstranjene dojke se obavlja pomoću Celution System sustava. Zbog korištenja pacijentova vlastitog masnog tkiva, postupak je potpuno siguran te ne postoji mogućnost odbacivanja. Celution metoda rekonstrukcije grudi oslanja se na nedavno otkriće da ljudska mast sadrži nevjerojatnu koncentraciju matičnih stanica koje se mogu izdvojiti koristeći centrifugu. To je ujedno i znanstveni dio ove metode rekonstrukcije dojke uz pomoć uređaja Celution System, dok oblikovanje grudi ovisi o iskustvu i stručnosti operatera. Sustav automatizira čišćenje masnoga tkiva i odvajanje stanica, te ekstrahiranje dosljedne kvalitete i količine matičnih stanica u kratkom vremenu.

Prije rekonstrukcije dojke

Rekonstrukcija dojke započinje dolaskom u polikliniku REGENIUS na razgovor sa kirurgom koji će Vam pojasniti sve što Vas zanima. Uzet će Vam se anamneza, što znači da liječnika morate upoznati sa tijekom Vaše bolesti, pokazati mu svu bolničku dokumentaciju, snimke i reći kakvu terapiju koristite. Potom će Vas klinički pregledati a laboratorijski nalazi su obavezni. Posebno je važna krvna slika jer iz nje možemo vidjeti vrijeme zgrušavanja krvi. Uradit će Vam se i EKG te ultrazvuk. Sve je moguće uraditi u poliklinici REGENIUS. Također ćete biti upozoreni na opasnost od pušenja te će Vam se savjetovati koliko vremena prije i poslije operacije se morate odreći ovog ružnog poroka. Veoma važna tema ovog razgovora je upozorenje kirurga da se jednom operacijom ne može postići zadovoljavajući efekat. Kod rekonstrukcije dojke potrebno je uraditi najmanje 3 operacije u određenim vremenskim razmacima da dobijete rezultat koji želite.

Ukoliko niste strpljiva osoba i ukoliko imate i najmanje primisli sumnje u uspjeh, naš savjet je da se ne upuštate u ovakvu operaciju. Kvalitetna suradnja pacijenta i kirurga je preduvjet za uspješno izvođenje jednog ovakvog složenog i dugotrajnog procesa. Na sam dan operacije istuširat ćete se sa antibakterijskim sapunom, fotografirat ćemo Vas i snimke pohraniti u Vaš bolesnički karton. 10 sati prije operacije nemojte ništa jesti ni piti. Moguće je da ćete dobiti i odgovarajuću terapiju lijekova.

Tijek rekonstrukcije dojke

Rekonstrukcija dojke započinje pristupom prvoj fazi rekonstrukcije a to je poboljšanje kvalitete kože. Na taj način osim poboljšanja kvalitete kože, nastoji se donekle korigirati i nastali defekt nadomještanjem odstranjenih mekih tkiva. To se postiže primjenom matičnih stanica. Princip vađenja matičnih stanica iz masnoga tkiva je isti kao i kod povećanja dojki. Liposukcijom, sa područja trbuha i bedara, isisamo dovoljnu količinu masnoga tkiva, veoma pažljivo sa tankim kanilama kako ne bismo oštetili tkivo a time i matične stanice koje se nalaze u njemu. Veoma je važno da veliki broj matičnih stanica uspije preživjeti. Svaka liposukcijska šprica izvuče oko 60 ccm masnih stanica.

U prvoj fazi za rekonstrukciju potrebno je oko 360 ccm masnoga tkiva. Polovina masti se koristi za stvaranje volumena potrebnog za ispunjavanje dojki dok se iz druge polovine izvlače matične stanice. Isisana mast se ubrizgava u uređaj Celution System u kojem se masne stanice peru enzimima koji razgrađuju veze što drže masne stanice zajedno. Centrifuga odvaja masne od matičnih stanica te ih koncentrira. Taj se koncentrat zatim dodaje u prvu polovinu masnih stanica izvađenih liposukcijom te se tako stvara tekuća suspenzija spremna za injektiranje koja je obogaćena matičnim stanicama. U ovoj fazi je od presudne važnosti dobiti kvalitetnu kožu koja će kasnije moći izdržati rastezanje i poslužiti za oblikovanje dojke.

Drugoj fazi pristupa se nakon 6 mjeseci. Operiramo sa čvrstom i dovoljno debelom kožom. Ispod takve kože ugrađuje se ekspander koji služi za širenje i stvaranje mjesta za matične stanice sa masnim tkivom. Postupak se ponavlja, jedina razlika je što ovoga puta uzimamo veću količinu masnoga tkiva, otprilike oko 500 ccm, nastojimo popuniti praznine i dojci dati željeni oblik. Koristeći alat Cellbrush, kirurg u više navrata, posebnom tehnikom, injektira obogaćenu suspenziju u grudi. Cijeli zahvat rekonstrukcije dojke obično traje nekoliko sati, ovisno o opsegu liječenja, a uneseno tkivo brzo se vezuje za postojeće. U roku od 48 sati stvaraju se nove kapilare i krvne žile koje se upliću kroz nove stanice te ih opskrbljuju kisikom i hranljivim tvarima tako da tkivo postaje stabilno.

Treća faza rekonstrukcije dojke je prilagodba zdrave dojke i rekonstrukcija bradavice a izvodi se otprilike od 6-8 mjeseci nakon druge faze. To podrazumijeva postizanje simetrije sa zdravom dojkom u obliku, veličini i položaju. Ukoliko je zdrava dojka prevelika pristupa se njenom smanjivanju koje je poznato kao operativni zahvat pod nazivom redukcijska mamoplastika ili smanjivanje grudi. Bradavica se rekonstruira tehnikom režnjeva, autolognim tkivom ili tetovažom.

Nakon rekonstrukcije dojke

Postupak je uglavnom isti samo što u ovom slučaju provodite u poliklinici najmanje 2-3 noći pod stalnom medicinskom njegom a potom Vas prebacujemo u apartman za pacijente gdje ostajete najmanje 7 dana. Dobivate intravenozno sredstva za smanjenje bolova i antibiotike po odluci kirurga te svakodnevne kontrole. Antibiotskom kremom možete tretirati šavove oko bradavice. Nikakvi napori nisu dozvoljeni kao ni izlaganje suncu najmanje godinu dana od operacije.


    Priložite datoteku

    Molimo da prije unošenja svojih osobnih podataka proučite našu Politiku privatnosti dostupnu na našoj web stranici