Regenerativna medicina u ortopediji

Poliklinika REGENIUS bavi se, između ostaloga, regenerativnom medicinom na području ortopedije i to uglavnom povredama kod sportaša.

Trauma, bolesti i malformacije mišićno-koštanog sustava često dovode do strukturalnih oštećenja hrskavice, kostiju i mišića uzrokujući bol i otežan život milijuna ljudi.

Naglašavamo da se REGENIUS bavi isključivo uzimanjem vlastitih matičnih stanica iz koštane srži,  matičnih stanica iz masnoga tkiva te autolognoj kondicioniranoj plazme (plazma bogata trombocitima i faktorima rasta / PRP metoda) iz vlastite krvi. Daljnji postupak preuzima kirurg, specijalista ortopedije, koji određuje vrstu i način operativnog zahvata.

Najčešće su to liječenja prijeloma ( nezarasli prijelomi i loše zarasli prijelomi ), liječenje zglobova usljed raznih povreda, liječenje oštećenih ligamenata, liječenje mišićnih ozljeda i liječenje rana koje teško zacjeljuju, osobito kod sportaša. Poznato je da se krv sastoji od crvenih i bijelih krvnih zrnaca i trombocita. Upravo su trombociti ključni jer luče faktore rasta i odgovorni su za zgrušavanje krvi. Faktori rasta regeneriraju i biostimuliraju kožne stanice te doprinose bržem i boljem cijeljenju rana.

Kod prijeloma, liječenja zglobova i ligamenata te mišićnih ozljeda, postupak je nešto drugačiji, razlika je u mjestu sa kojega se uzimaju matične stanice, što opet  zavisi od vrste povrede koja se tretira te u postizanju optimalnog broja zdravih matičnih stanica.

U poliklinici REGENIUS za područje ortopedije koriste se matične stanice uzete iz koštane srži, najčešće je to zdjelična kost. Drugi način je uzimanje m.stanica iz masnoga tkiva. Matične stanice iz masnoga tkiva koristimo uglavnom u estetskoj kirurgiji.

Kirurški postupak uzimanja matičnih stanica iz koštane srži može se izvesti u jednome danu. Obavlja se u općoj ili lokalnoj anesteziji. Kirurg uzima srž iz postraničnog krila kosti zdjelice. Učini se nekoliko manjih rezova na koži, kroz koje se provodi debela igla kako bi se dobila srž. Rezovi lako zarastaju i nisu potrebni kirurški šavovi.

Na taj način dobije se 50-100 ml. srži, što predstavlja najviše 3-5% čovjekove srži. Postupak traje najviše sat i po.

Ovako izvađena srž se može zamrznuti u velikim spremnicima i donirati kompatibilnoj osobi. Poliklinika REGENIUS nema takve spremnike i zato se izvađena koštana srž mora odmah pripremiti u separatoru matičnih stanica.

Cijeli postupak se izvodi u strogo kontroliranim uvjetima gdje se mora postići apsolutno sterilna sredina kako bi se izbjegle infekcije.

Postupak se koristi samo kod „ zdravih „ bolesnika i uzimaju se samo autologne matične stanice.

Koje će se matične stanice koristiti zavisi od mjesta koje se treba liječiti.

Tako npr. kada se radi o povredama hrskavice i brzom zarastanju rana, mi koristimo mezenhimalne stanice koje se mogu naći u gotovo svim organima i tkivima. One su multipotentne i samoobnavljajuće i  sposobne su da obnove različita tkiva u organizmu bolesne osobe.

Može se reći da se mezenhimalne matične stanice pod određenim biološkim uvjetima mogu diferencirati u bilo koje tkivo mišićno-koštanog sustava ( (osteoblaste, hondrocite, adipocite itd.)

Koristimo ih kod pacijenata koji imaju problema sa hrskavicom, kod bržeg cijeljenja prijeloma, kod tretmana loše zaraslih prijeloma i kod liječenja ligamenata.

Hematopoetske matične stanice nalaze se u koštanoj srži i imaju sposobnost da formiraju sve druge krvne stanične tipove a primjenjuju se u liječenju leukemije, aplastične anemije, limfoma, teške kombinovane imunodeficijencije … Liječenje ovih bolesti zahtijeva bolničke uvjete i ne obavlja se u poliklinici REGENIUS.

Priložite datoteku

Molimo da prije unošenja svojih osobnih podataka proučite našu Politiku privatnosti dostupnu na našoj web stranici