Regenerativna medicina kod ishemije donjih ekstremiteta

Pacijenti koji nam dolaze u polikliniku sa ovim problemom često nisu svjesni njegove ozbiljnosti. Liječnici sve više ovaj poremećaj nazivaju tihim ubojicom.

Simptomi su vrtoglavica, loše raspoloženje, bolne , teške i nemirne noge, teško se koncentriraju, osjećaj tuposti u ekstremitetima, umor, nedostatak energije, gubitak kose, glavobolja, šum u ušima, suha koža, otekline i zadržavanje vode, osobito u stopalima, kvržice u krvnim žilama, proširene vene, grčevi, trnci, kratak dah…

Uzroci loše cirkulacije su stres, nezdrav život, debljina, nekretanje i pušenje. Sve nabrojano spada u funkcionalne smetnje cirkulacije koje se redovitim kontrolama i uzimanjem odgovarajuće terapije mogu držati pod kontrolom.

No, ako je cirkulacija loša zbog organske smetnje za mozak, a ne liječi se, dolazi do moždanog udara. Isto tako ako je riječ o koronarnoj sklerozi ili smetnjama koronarnih arterija, može doći do infarkta. Ako se arterijske smetnje u donjim ekstremitetima ne liječe, može doći do amputacije nogu.

Veoma važno je istaći važnost pravilne ishrane, ograničen unos kave, alkohol nikako, uzimanje cikle, koristiti začine poput hrena, ružmarina, crnog papra, kurkume…

Potrebno je isto tako kontrolirati tjelesnu težinu, kolesterol i tlak te pratiti unos hrane i lijekova kako ne bi došlo do interakcije ili nuspojava.

Na sve ove simptome treba obratiti pozornost kako bi  liječenje matičnim stanicama imalo uspjeha.

U poliklinici REGENIUS za liječenje ishemije donjih ekstremiteta uzimamo matične stanice iz koštane srži i iz masnoga tkiva, a kada to slučaj zahtjeva uključujemo i terapiju PRP metodom.

Uzimanje m.stanica iz koštane srži je već pojašnjeno.

Priprema plazme bogate trombocitima i faktorima rasta (PRP metoda) je manje invazivan način i sastoji se u prikupljanju trombocita iz cirkulirajuće krvi.


    Priložite datoteku

    Molimo da prije unošenja svojih osobnih podataka proučite našu Politiku privatnosti dostupnu na našoj web stranici