Protetika

Protetika je grana dentalne medicine koja se bavi nadomještanjem izgubljenog zuba te funkcionalno-estetskom korekcijom postojećeg zuba. U današnje vrijeme upravo dentalna protetika doživljava najveći „boom” zahvaljujući velikom napretku u tehnologiji i materijalima koji se koriste za izradu protetskih nadomjestaka.

FIKSNA PROTETIKA

Krunice

Zubne krunice protetski su nadomjestci koji se trajno fiksiraju na implantat ili izbrušeni zub koji je prethodno pretrpio velika oštećenja u smislu traume, velikog karijesa, endodontskog liječenja (koje s vremenom dovodi do tamnjenja zuba) ili dotrajalosti prethodnog protetskog nadomjestka.

U poliklinici Regenius zubne krunice izrađujemo od metal keramike i cirkon keramike.

Metal-keramičke krunice

Najčešća kombinacija materijala za izradu krunica i mostova je metal-keramika. Metal se koristi kao baza, a keramika nanosi preko metala tako da metalna osnova nije vidljiva. Metal osigurava čvrstoću i stabilnost krunice, a keramika oponaša boju i oblik prirodnog zuba. Metal-keramičke krunice pacijenti dosta dobro prihvaćaju jer predstavljaju dobar omjer cijene i kvalitete. Naime, metal-keramičke krunice karakteriziraju prihvatljive cijene, čvrstoća i dugotrajnost te solidna estetska komponenta. Mana ovih krunica mogućnost je pojavljivanja obojenosti ruba zubnog mesa i prosijavanja metala kroz meso.

Cirkon-keramičke krunice

Cirkon-keramičke krunice bezmetalne su vrste krunica te se koriste u slučaju kada pacijent ima visoke estetske zahtjeve u smislu postizanja što prirodnijeg izgleda i bjeline umjetnog protetskog nadomjestka.

Naime, cirkonska podloga ispod keramike dopušta određenu dozu translucencije svjetlosti i bijele je boje pa ne može doći do stvaranja tzv. crnog ruba zubnog mesa kao što je slučaj kod metalne podloge.

Cirkon se također odlikuje iznimno visokom čvrstoćom i stabilnošću te je izvrsne biokompatibilnosti (ne uzrokuje alergije i reakcije okolnog tkiva).

Potpuno keramičke krunice

Potpuno keramičke krunice predstavljaju najbolje estetsko rješenje prednjih zuba. Naime, keramika u potpunosti oponaša optička svojstva prirodnog zuba kao što su translucencija, transparencija i luminiscencija što rezultira krunicom koju je nemoguće razlikovati od prirodnog zuba. E-max keramiku odlikuje tri puta veća čvrstoća od cakline zuba, zato je pucanje ovakve vrste krunica svedena na minimum. Jedina mana potpuno keramičkih krunica složena je izrada koja ovisi i o anatomskim osobinama zuba samog pacijenta, stoga potpuno keramičke krunice nisu primjenjive u svim slučajevima.

Današnja suvremena tehnologija kao što je CAD CAM tehnologija omogućava izradu krunica unutar nekoliko sati nakon uzimanja otiska te pruža savršenu preciznost izrade uz minimalnu invazivnost, visoku estetiku protetskog rada i puno dulji rok trajanja.

Mostovi

Zubni mostovi protetski su nadomjestci koji se primjenjuju u slučaju nedostatka jednog ili više zuba. Zubni most mora stajati na nosačima, a tu funkciju mogu imati vaši okolni prirodni zubi ili implantati.

U slučaju da su nosači prirodni zubi, isti se moraju brusiti jer most ne može stajati samostalno bez čvrstog i stabilnog temelja. Iz ovog razloga uvijek je bolje, ako je to moguće, zub ili zube koji nedostaju nadoknaditi implantatima i time spriječiti brušenje zdravih zuba.

CAD CAM tehnologija omogućava izradu zubnih mostova u jednom danu, pod uvjetom da pacijent nema dodatnih zahvata kao što su liječenja, vađenja, ugradnja implantata i slično.

All-on-4 / All-on-6 hibridni most

Posebna vrsta totalne proteze koja se fiksira na implantate naziva se All on 4 ili All on 6 hibridni most.

Primjenjuje se kod pacijenata s potpuno bezubom čeljusti. All on 4/All on 6 koncept minimalno je invazivan, omogućava potpunu rehabilitaciju čeljusti, a samim time i anatomije cijelog lica. Metoda je specifična po načinu ugradnje implantata koji se implementiraju pod određenim kutem i na taj način zahvaćaju više kosti, čime se u pravilu izbjegava potreba za sinus liftom i dodavanjem kosti.

Proteza se postavlja na vijke te ju pacijent ne može samostalno ukloniti. Implantati raspoređeni na ovakav način također sprječavaju savijanje protetskog mosta što omogućava njihovo trenutno opterećenje i neometanu integraciju s kosti. Dobivena proteza savršenog je estetskog izgleda i funkcionalnosti, a u konačnici i financijski isplativija jer ju je moguće dobiti prilikom samo jednog dolaska.

Međutim, treba napomenuti da nije svaki pacijent kandidat za All on4/All on 6 koncept s obzirom da njezina uspješnost ovisi o različitim čimbenicima kao što su kvaliteta i gustoća zubne kosti (kutni nagib postavljanja u nekim slučajevima nije kvalitetno rješenje ako je došlo do prevelike resorpcije kosti), sveopće zdravstveno stanje pacijenta i slično.

Ljuskice

Ljuskice ili veneers keramičke su navlake koje se postavljaju na prednju plohu zuba i zahtijevaju njegovo minimalno brušenje. Ljuskice se koriste u slučajevima kada su zubi oštećeni traumom ili karijesom, kada su potamnjeli i izgubili svoju prirodnu bjelinu, kada imaju manju ortodontsku anomaliju kao što je razmak između zubi (dijastema) ili kada su potrošeni uslijed škripanja ili stiskanja.

U navedenim slučajevima ljuskicama se postiže vrhunski estetski rezultat te se u potpunosti prikriva nepravilnost prirodnog zuba. Vrhunska estetika koju ljuskica pruža omogućena je zahvaljujući izuzetno translucentnoj i transparentnoj keramici (porculan) od koje se ljuskica pravi.

MOBILNA PROTETIKA

Potpuna ili totalna proteza

Potpuna ili totalna proteza mobilno-protetski je nadomjestak koji se upotrebljava kod pacijenata koji imaju potpuno bezubu čeljust. Izrada takvih proteza brza je i neinvazivna, a sastoji se od baze koja izravno leži na gingivi na kojoj su zubi. Baza je napravljena od ružičastog akrilata i kao takva uklapa se u okolinu sluznice. Zubi su također izrađeni od akrilata ili keramike. Izrađuje se što veća baza da bi proteza mogla podnijeti sile žvakanja. Važno je napomenuti da je pravilna higijena totalne proteze nužna za njezinu dugoročnu održivost (treba ju najmanje jedanput dnevno izvaditi i očistiti), a preporučljivi su i kontrolni posjeti stomatologu najmanje dva puta godišnje.

Ako je moguće, pacijentima se savjetuje ugradnja implantata pomoću kojih se proteza dodatno stabilizira i učvršćuje. U tom slučaju, kako bi se postigla maksimalna stabilizacija proteze, uglavnom se ugrađuju 4 implantata u gornju čeljust te najmanje 2 implantata u donju čeljust. Nakon integracije implantata sa zubnom kosti postavljaju se prečke koje protezu vežu s implantatima. Takva proteza je i dalje mobilna te je od velike važnosti da je pacijent redovito skida i održava čistom.

Djelomična ili parcijalna proteza

Djelomična ili parcijalna proteza koristi se kod pacijenata kojima nedostaje više zubi, a nemaju zdravstvene preduvjete za postavljenje mosta ili ugradnju implantata ili jednostavno žele financijski prihvatljiviju varijantu mobilnog nadomjestka. Parcijalna proteza izrađuje se od akrilatne mase, no preporučuje se i metalni kostur na koji se stavljaju zubi i umjetno tkivo. Ova vrsta proteze konstrukcijski je zahtjevnija od totalne proteze jer se kvačicama pričvršćuje za zdrave zube što joj osigurava stabilnost i ravnomjeran raspored sila žvakanja.

Vrijedi napomenuti da se veza sa zdravim zubima također može ostvariti metalnim zglobnim vezama što je bolje, preciznije i estetski prihvatljivije u odnosu na klasičnu parcijalnu protezu. Veza se može postići preko dvostrukih krunica gdje se unutarnja krunica cementira za zub i najčešće se izrađuje od zlata, a vanjska krunica ugrađuje se u protezu. Retencija se ostvaruje trenjem dviju krunica.


    Priložite datoteku

    Molimo da prije unošenja svojih osobnih podataka proučite našu Politiku privatnosti dostupnu na našoj web stranici