Korekcija nosa, “Rhinoplastica”

Korekcija nosa (Plastična operacija nosa) je jedna od najčešćih operacija u estetskoj kirurgiji, stručni naziv je Rhinoplastica. Nos u velikoj mjeri definira naš izgled. Nos smo dobili rođenjem, često je njegov izgled genetski određen a nije rijetko da smo usljed neke traume ponosni vlasnici kukastog, orlovskog ili boksačkog nosa. Pored vanjske deformacije postoje i deformacije unutarnjih struktura nosa koje uzrokuju otežano disanje. Prilikom zahvata kirurg nastoji riješiti oba problema. Plastična operacija nosa (Rhinoplastica) izvodi se mijenjanje potkožnih struktura. Modeliraju se kosti i hrskavica preko kojih se adaptira koža na novu podlogu. Zahvat se izvodi unutarnjim rezovima ili malim rezom na prednjoj pregradi nosa. Dodavanjem hrskavice rješava se spušten ili zakrivljen nos. Naravno, operacije nosa se izvode i kod pacijenata koji traže samo uspostavu prohodnosti dišnih puteva. Donja dobna granica za operaciju nosa je 14 ili 15 godina za djevojke i 15 ili 16 godina za muškarce, kada se završava rast kostiju i hrskavice.

Prije samog zahvata lice se slika u profilu i en-faceu te se onda u suradnji sa doktorom i željama pacijenta, odredi metoda kojom će se postići željeni oblik. Tako se kod teških deformiteta, kao što je deformitet vrška nosa ili septuma, primjenjuje otvorena rhinoplastica koja omogućava pristup strukturama nosa bez ograničenja i s boljom kontrolom. Ova metoda se koristi i kod sekundarnih rhinoplastica tj. naknadnih operacija nosa. Rhinoplastica se radi u općoj anesteziji tako da je za pacijenta potpuno bezbolna. Pacijent ostaje jedan dan u Poliklinici, pod punom medicinskom pažnjom a otpušta se sutra dan. Sam nos nakon operacije ne boli, jedina smetnja su nosni tamponi zbog kojih pacijent mora disati na usta. Oni se odstranjuju drugi ili treći dan a štitnik na nosu se skida sedmi dan nakon zahvata. Otoci i hematomi traju u prosjeku tjedan dana a u rjeđim slučajevima malo dulje. Plastična operacija nosa daje vidljive rezultate nakon skidanja kalupa nosa a manje promjene događaju se do nekoliko mjeseci nakon zahvata kada je proces cijeljenja u potpunosti završen. Tijekom prvih tjedana nakon zahvata vršak nosa i hrbat mogu biti smanjeno osjetljivi na dodir a moguće je da koža privremeno postane masnija.

Nakon zahvata i odstranjenja tampona, nos je jedno kraće vrijeme začepljen zbog nakupine sluzi. Nos treba vrlo oprezno ispuhivati a preporučujemo lokalnu aplikaciju Sterimar kapi. Eventualne infekcije se rješavaju antibiotskom terapijom. Pacijent se može vratiti normalnom životu tjedan dana nakon operacije no, veće napore treba izbjegavati bar dva tjedna. Također se ne smije izlagati suncu i nošenje naočala nije preporučljivo u prvo vrijeme.


    Priložite datoteku

    Molimo da prije unošenja svojih osobnih podataka proučite našu Politiku privatnosti dostupnu na našoj web stranici