Jesam li kandidat za ljuskice ili krunice? - Regenius

Ukoliko niste zadovoljni oblikom, veličinom ili bojom prirodnih zubi, rješenje za vas su ljuskice ili krunice.

Odabir ovisi o stupnju destrukcije prirodnog zuba ali i razlozima estetske naravi zbog kojih pacijent dolazi na korekciju.

Pa krenimo redom.  

U slučaju kada doktor dentalne medicine procijeni da se zub ne može spasiti ispunom (plombom), zub se izbrusi te se na njega postavlja krunica – fiksni protetski nadomjestak koji imitira boju, oblik i veličinu prirodnog zuba. Pacijent može birati između slijedećih materijala: metal keramike, cirkon keramike te  potpune keramike. Sve tri vrste materijala imaju keramički vanjski dio, ali se razlikuju u materijalu od kojeg je napravljena unutrašnjost krunice.

Metal keramičke krunice imaju metalnu bazu koja omogućuje iznimnu čvrstoću i tvrdoću kako bi podnijele snažne žvačne sile. Upravo zbog te njihove karakteristike stomatolozi ove krunice često preporučuju za stražnje zube            ( kutnjake i pretkutnjake). Na metalnu bazu se postavlja keramika u slojevima sa određenom bojom i u obliku koji odgovara pacijentu.

Cirkon keramičke krunice se također odlikuju čvrstoćom, biokompatibilnošću     ( ne uzrokuju alergije ) i iznimnom estetikom ( cirkonska baza ispod keramike omogućuje određenu translucenciju svjetlosti te je bijele boje). Upravo ova odlika čini ihodličnim rješenjem za prednje zube.

Najveća prednost krunica od potpune keramike je njihov prirodan izgled, često nerazlučiv od prirodnih zubi. Odlikuju se čvrstoćom, tvrdoćom, dugotrajnošću te prozirnošću. Također su najbolje rješenje za prednje zube.

Dakle, ukoliko imate:

  • veliki ispun (plombu) na zubu
  • endodontski liječen zub („mrtav“ zub) koji nakon liječenja postaje puno slabiji i krhkiji te s vremenom mijenja boju
  • zub s čijim izgledom niste zadovoljni
  • prirodni zub koji je istrošen („pojedeni“ zubi)

dobar ste kandidat za krunice i one su u tom slučaju najbolje rješenje za vas.

Ljuskice su najmodernije rješenje u suvremenoj estetskoj stomatologiji. Radi se o tankim kompozitnim ili keramičkim protetskim nadomjestcima koji se lijepe na prednju površinu zuba. Koriste se za ispravljanje oblika, veličine, položaja i boje zuba.

Ljuskice nisu indikacija za osobe koje imaju:

  • prednje zube sa ispunima (plombama)
  • izrazito diskolorirane zube
  • bruksizam (škripanje)

Dakle, ukoliko imate:

  • zdrave prednje zube
  • minimalno oštećene prednje zube
  • minimalno okrhnute prednje zube

dobar ste kandidat za ljuskice i mogu vam pružiti dobro i kvalitetno estetsko rješenje.

Razlika između ljuskica i krunica

Sve u svemu, krunice i ljuskice imaju istu svrhu: štite oštećene zube od daljnjeg oštećenja i popravljaju estetski izgled kako zuba tako i vašeg osmijeha. Obadvije varijante zadovoljavaju kriterije suvremene estetske stomatologije kojom se postiže popularni „HOLLYWOOD SMILE“.

Keramičke krunice su ‘navlake’ koje zamjenjuju prirodni zub u slučaju oštećenja ili nezadovoljstva estetikom zuba. Keramičke zubne ljuskice, s druge strane, samo su tanki sloj staklo-keramike cementiran na prednjem dijelu zuba. Koriste se primarno u estetske svrhe jer služe za površinske izmjene zuba. Prednost ljuskica jest činjenica što je preparacija prirodnog zuba minimalna . U slučaju zubnih krunica brusi se znatno veća površina prirodnog zuba.

Ako su vam zubi zdravi, ali želite poboljšati estetiku, zubne ljuskice su najbolji i najmanje invazivan izbor. Ako želite poboljšati osmijeh u isto vrijeme ojačati strukturu prirodnog zuba, onda je krunica najbolja opcija za vas.

U svakom slučaju za pravilan izbor dentalne reparacije neophodan je pregled kod stomatologa koji će vas savjetovati i predložiti najbolju moguću opciju baš za VAS.

Priložite datoteku

Molimo da prije unošenja svojih osobnih podataka proučite našu Politiku privatnosti dostupnu na našoj web stranici