Implantologija – zubni implantati

Zubni implantati ugrađeni u zubnu kost u potpunosti imitiraju korijen nedostajućeg zuba, a krunica postavljena na implantatu preuzima funkciju prirodnog zuba te ju je nemoguće razlikovati od ostalih zuba.

Zubni implantati

zubni implantati

Zubni implantati titanijski su vijci koji se ugrađuju u zubnu kost gornje ili donje čeljusti, ovisno o mjestu gubitka jednog ili više zuba. Izrađeni su od biokompatibilnog materijala te ih kao takve naš organizam u potpunosti prihvaća i ne tretira kao strano tijelo.

Zubni implantati idealno su rješenje za sve oblike bezubosti, od nedostatka jednog ili više zuba do potpune bezubosti. Služe kao zamjena za korijen prirodnog zuba, idealni su kao nosači mosta te zadržavaju sva funkcionalna i estetska svojstva prirodnog zuba.

Trajnost zubnog implantata najčešće je doživotna ako je zdravstveno stanje pacijentovog organizma dobro (odsustvo dijabetesa, povišenog krvnog tlaka, težih upala i slično), a kontraindikacije se rijetko pojavljuju te su najčešće kod težega stupnja osteoporoze.

DENTALNI IMPLANTAT

 

Prednosti zubnih implantata

 • zubni implantati trenutno su najsuvremenija metoda kojom se rješava nedostatak jednog ili više zubi
 • napravljeni su od čvrstih materijala što osigurava dugotrajnost
 • čuvaju se okolni zdravi zubi i izbjegava njihovo bespotrebno brušenje
 • izbjegava se resorpcija zubne kosti do koje dolazi uslijed gubitka prirodnog zuba
 • implantatima se postiže savršena funkcionalno-estetska imitacija prirodnog zuba
 • pacijentima s problemom potpune bezubosti omogućava se fiksni i dugotrajni protetski rad

POSEBNA PONUDA

 

DENTALNI IMPLANTAT

 

Prednosti zubnih implantata

 • zubni implantati trenutno su najsuvremenija metoda kojom se rješava nedostatak jednog ili više zubi
 • napravljeni su od čvrstih materijala što osigurava dugotrajnost
 • čuvaju se okolni zdravi zubi i izbjegava njihovo bespotrebno brušenje
 • izbjegava se resorpcija zubne kosti do koje dolazi uslijed gubitka prirodnog zuba
 • implantatima se postiže savršena funkcionalno-estetska imitacija prirodnog zuba
 • pacijentima s problemom potpune bezubosti omogućava se fiksni i dugotrajni protetski rad

3.499 kn

 

4.500 kn

Proizvođači zubnih implantata

U poliklinici REGENIUS koristimo provjereno vrhunske Straumann zubne implantate poznatog švicarskog proizvođača jer jamče vrhunske rezultate i dugotrajno rješenje. Uz Straumann u našoj ponudi nalaze se i ICX zubni implantati.

Svojim pacijentima želimo pružiti samo najbolje jer težimo dugoročnoj suradnji i partnerskom odnosu sa svakim našim klijentom.

Kandidati za ugradnju zubnih implantata:

 • svaka punoljetna osoba koja je izgubila jedan ili više zubi
 • svaka osoba koja problem svoje bezubosti želi riješiti trajnim i fiksnim protetskim radom umjesto mostovima (bilo fiksnim ili mobilnim)

Prije ugradnje nužan je detaljni pregled usne šupljine koji će učiniti oralni kirurg te izrada 3D ortopan snimke pomoću koje će naš kirurg utvrditi stanje kosti i predložiti detaljan postupak ugradnje i plan terapije. Cijeli postupak odvija se u uskoj suradnji s pacijentom te se prilagođava njegovim individualnim željama i mogućnostima.

Kada se koriste implantati?

Implantatima se rješava nedostatak jednog zuba ili više zubi, kao i potpuna bezubost.

Nedostatak jednog zuba

Kada se implantat ugradi na mjesto jednoga zuba, susjedni zdravi zubi se ne oštećuju.

Može se izraditi i privremeni nadomjestak koji ima samo estetsku ulogu.

Nakon razdoblja oseointegracije na implantat se stavlja suprastruktura te se uzima otisak za trajnu krunicu.

Postavljanjem trajne krunice postiže se savršena imitacija prirodnog zuba te nema razlike između njega i ostalih zubi.

Nedostatak više zubi

Kod nedostatka više zubi, ugrađuju se od 2 do 4 implantata koji služe kao glavna potpora zubnom mostu.

Nedostatak svih zubi

Kod nedostatka svih zubi pacijentima se savjetuje:

 • most na implantatima
 • proteza koja je pričvršćena za implantate

Most je bolja opcija od proteze jer je fiksan i izgleda prirodnije od proteze. U tom slučaju pacijentima se obično ugrađuju od 6 do 8 implantata koji statički moraju biti dobro raspoređeni da bi mogli nositi most. Danas su popularne metode All on 4 i All on 6 koje podrazumijevaju ugradnju 4 ili 6 implantata. Nakon postavljanja odmah stavlja fiksni most, bez čekanja razdoblja integracije implantata sa zubnom kosti. Međutim, pritom treba imati na umu da je preduvjet uspješnosti odlična kvaliteta zubne kosti i dobro sveopće zdravstveno stanje organizma.

U slučaju da pacijent nema dovoljno kosti za ugradnju više implantata, dobiva protezu koja se drži na 2 do 4 implantata koji su ugrađeni unutar bezube čeljusti. Takva proteza stabilna je i čvrsta, ali i dalje mobilna i može se vaditi.

Planiranje implementacije

Planiranje implementacije važno je koliko i sama ugradnja te se u ovoj fazi s pacijentima obavljaju opsežni razgovori o njihovom zdravstvenom stanja te izrađuju 3 D ortopan snimke koje kirurgu daju uvid u sve čimbenike o kojima ovisi uspješnost zahvata.

To su primjerice kvaliteta i gustoća kosti i njezina prokrvljenost, oblik zubnog luka, međučeljusni odnosi, odnosi sila za žvakanje i slično.

Poliklinika REGENIUS raspolaže s kompjuterski navođenom implantologijom koja pomoću 3D tehnike može točno odrediti položaj implantata te pomaže kirurgu prilikom zahvata i ugradnje implantata.

Tijek ugradnje zubnih implantata

Ugradnja zubnih implantata odvija se pod lokalnom anestezijom.

U prosjeku je potrebno od 10 do 15 minuta za ugradnju jednog implantata, a zahvat je bezopasan te gotovo bezbolan.

Ako se ugrađuje više implantata odjednom (od 6 do 8 implantata) ili ako pacijent osjeća veliki strah od zahvata, cijeli postupak može se odraditi na način da se pacijenta stavi u laganu sedaciju.

To je vrsta anestezije prilikom koje pacijent ostaje i dalje budan, može surađivati s kirurgom, ali ne osjeća strah ni bilo kakvu nelagodu.

Ugradnja implantata smatra se jednim od najsigurnijih zahvata u stomatologiji. Uspješnost ugradnje je oko 99%.

Koraci ugradnje zubnih implantata

Put od ugradnje implantata do postavljanja trajnog protetskog nadomjestka – krunice, odvija se u nekoliko koraka. To su:

KORAK 1 –  vađenje postojećeg lošeg zuba (ako već nije izvađen) i ugradnja implantata. Ovo razdoblje naziva se još oseointegracija (razdoblje od ugradnje implantata u kost do trenutka kada usadak srasta s kosti). Razdoblje obično traje od 4 do 6 mjeseci, ovisno o kompleksnosti i tipu zahvata te stanju pacijentove kosti.

U ovoj fazi izrađuje se privremeni protetski nadomjestak za novonastalu šupljinu, pazeći pritom da se ne opterećuje implantat.

KORAK 2 –  postavljanje gingivo fomera. Nakon razdoblja oseointegracije pacijent ponovno dolazi u polikliniku kada započinje druga faza ugradnje implantata. Druga faza podrazumijeva otvaranje implantata i postavljanje gingivo formera koji služi za oblikovanje zubnog mesa na mjesto gdje će doći trajna krunica. Ovaj korak traje otprilike od 5 do 7 dana.

KORAK 3 –  postavljanje suprastrukture ili abutmenta koji služi kao veza između implantata i zubne krunice.

KORAK 4 –  postavljanje trajnog protetskog nadomjestka (najčešće metal- keramička ili cirkon-keramička krunica) na suprastrukturu čime se postiže funkcionalno-estetski nadomjestak koji savršeno imitira funkciju prirodnog zuba.

Ako kost nije zadovoljavajuće kvalitete, može se poboljšati pomoću raznih materijala koji su dostupni na tržištu.

U ovom pogledu, poliklinika REGENIUS otišla je korak dalje u odnosu na svoju konkurenciju te svojim pacijentima nudi obnavljanje zubne kosti pomoću matičnih stanica iz masnoga tkiva.

Metoda je zbilja jedinstvena i omogućava vrhunske rezultate, a funkcionira na način da se, posebnom aparaturom, matične stanice izdvoje od masnih stanica te se koktel masnih stanica, matičnih stanica i enzima ubrizgava u oštećenu kost.

Nakon perioda od 6 do 8 mjeseci stvara se nova, mlada kost unutar koje se mogu postaviti implantati. Više o matičnim stanicama pročitajte na poveznici matične stanice.

Postoperativna njega

Nakon završetka zahvata ugradnje zubnih implantata pacijentima dajemo sredstva protiv bolova, a u iznimnim situacijama i antibiotike. U slučaju pojave otekline savjetuje se iznad operiranog mjesta držati led ili hladne obloge.

U razdoblju postoperativne njege svi pacijenti imaju potpunu podršku našeg stručnog tima.
Za dugotrajnu uspješnost i održivost implantata neophodna je besprijekorna higijena usne šupljine koja podrazumijeva redovito pranje zuba (minimalno dva puta dnevno), korištenje zubnog konca te tekućine za ispiranje usta.

Redovita kontrola kod stomatologa također je nužna i to osobito u razdoblju oseointegracije kada se provjerava tijek srastanja implantata s kosti. U slučaju izostanka oralne higijene može doći do stvaranja plaka koji se s vremenom pretvara u kamenac, što pak dovodi do povlačenja zubnog mesa i kosti.

Na taj način implantati gube svoju koštanu potporu i u krajnjem slučaju može doći do njihovog ispadanja. Prema tome, svaki pacijent mora preuzeti odgovornost za svoje oralno zdravlje i redovitu higijenu usne šupljine.


  Priložite datoteku

  Molimo da prije unošenja svojih osobnih podataka proučite našu Politiku privatnosti dostupnu na našoj web stranici